Grieks parlement draait geldkraan voor neonazi’s dicht

Twee jaar lang leek het alsof de gewelddadige en racistische Gouden Dageraad, een extreme versie van de PVV, zijn gang kon gaan. De partij mocht de haar jegens vreemdelingen en Europa zonder problemen uiten, ook al leidde dat tot het slaan van andersdenkenden en het intimideren van buitenlanders. Maar sinds de partij wordt verdacht van moord is het met de vrijheid gedaan.  De top van de partij zit gevangen en het Grieks parlement heeft nu ook de geldkraan dichtgedraaid voor  de neaonazipartij. Dinsdagnacht maakten de afgevaardigden de weg vrij om de staatsfinanciering van de partij stop te zetten. Daardoor wordt de druk op Gouden Dagenraad (Chrysi Avgi) nog groter. Sinds 3 oktober zitten partijleider Nikos Michaloloiakos en twee andere afgevaardigden in de cel. Het onderzoek tegen hen loopt nog. De partij telt in het parlement 18 van de 300 afgevaardigden. In een wetswijziging over de partijfinanciering werd vastgelegd dat partijen die als criminele of terroristische vereniging vervolgd worden, hun aanspraak op staatsmiddelen verliezen. Daartoe moet meer dan twintig procent van de centrale bestuursraad, afgevaardigden of europarlementsleden van de partij onder beschuldiging staan. Partijleider Michaloloiakos en vijf andere bestuursleden van Gouden Dageraad moeten zich op beschuldiging van de vorming van een criminele vereniging verantwoorden. Ook tegen drie andere afgevaardigden van de partij loopt een onderzoek. Indien ook zij aangeklaagd worden, moeten 9 van de 18 parlementsleden van Gouden Dageraad zich wegens de vorming en lidmaatschap van een criminele vereniging rekenschap geven aan Justitie.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Waarom wordt de PVV er weer bijgehaald? Lekker goedkoop bashen.

 2. Anna

  Dat doen ze altijd , extreme versie , hoe krijg je het op papier geplempt . Regelmatig ff lekker PVV bashen , ze kicken er op .

 3. De Staatsburger

  Als je andere politieke denkbeelden verbiedt of benadeelt ben je zelf ook een nazi.

 4. Jan III Sobeski

  Goh, als ik wil reageren, moet het eerst “goedgekeurd” worden. Censuur wellicht? Geen plaats voor een ander denkbeeld? Anyhow; het aanhalen van de PVV is erg triest!

 5. Really

  Het aanhalen van de PVV is terecht, want die partij heeft extreem rechtse trekken.

  • Heldoppantoffels

   Ook ik ben geen fan van de PVV en tegelijk is het vrij duidelijk dat het niet overal even goed gaat met de multiculturele samenleving. Enerzijds is het de media die graag de boel ophitsen en anderzijds zijn het “halve zolen” met radicale denkbeelden die niets bijdragen. Deze “halve zolen” zijn in ieder kamp te vinden.
   Je kunt je afvragen of extreme trekjes (uit welke hoek dan ook), echt iets bijdragen. Tegelijk moeten we niet alles met de “mantel der liefde” willen bedekken.

   Ik blijf het schrijven, we zullen er samen een succes van maken of samen falen. Persoonlijk krijg ik ook niet de indruk dat jij een zinnige bijdrage wenst te leveren Really… Vertel eens, wat is jouw achtergrond en wat maakt dat jij zo’n bedreiging voelt door bijvoorbeeld iets als de algemeen nederlandse visie op zwarte piet?

   (in antwoord op Really)

Reacties niet toegestaan