Ayaan: Zwitsers stemden vóór tolerantie

Alle begrip voor de Zwitsers die vorige week in een referendem besloten dat er in hun land geen plaats is voor meer dan vier minaretten. Ayaan Hirsi Ali begrijpt de gewone man in Zwitserland die voor het minarettenverbod heeft gestemd, heel goed, zo schrijft ze in The Christian Science Monitor.
De gewone man die dagelijks contact heeft met moslims - op de werkvloer, in de buurten, op de scholen of in de ziekenhuizen - begrijpt dat de minaret een symbool is geworden van de politieke islam. De minaret symboliseert niet zo zeer de religie als wel het superioriteitsgevoel van de islam, dat een levenswijze voorschrijft evenals een vorm van staatsinrichting.
Dat brengt ons bij De Grote Europese Paradox: de arbeidersklasse die tientallen jaren links heeft gestemd, voelt zich niet meer vertegenwoordigd door de sociaal-democratie. De elites hebben zich afgekeerd van de gewone man en spreken vol afschuw over de stembusuitslag. De kloof is enorm, en dus kan de elite zich opmaken voor meer onaangename verrassingen.
In The New York Times blikt Ross Douthat ook nog terug op het Zwitserse referendum en verbaast zich over het gebrek aan democratie in het verleden. Als de Europese kiezers zich eerder over immigratie hadden mogen uitspreken, hadden ze zeker voor minder immigratie gestemd en ook voor strengere aanpassing. Nu dat niet is gebeurd, zal Europa nog tijden lang op de blaren moeten blijven zitten.
De internationale media raken sowieso niet uitgeschreven over het minarettenverbod. Die Welt betoogt dat moslims geen enkel recht hebben zich te beklagen over de uitslag van het referendum. In islamitische landen worden christenen stelselmatig behandeld als tweede-rangsburgers.

Bron(nen):   The Christian Science Monitor  The New York Times  Die Welt