Generaals op de versiertoer

Eerder deze week was generaal Stanley McChrystal, Amerika's commandant in Afghanistan, in de hoofdstad om het Congres te informeren over de oorlog in Azie (zie 2e link). Nu was het de beurt aan David Petraeus, VS-commandant in het Midden-Oosten en Centraal Azie, om de politieke top in Washington te spreken, ditmaal de Senaat.
Reden van de hearings: president Obama moet zijn Afghanistan-politiek 'verkocht' krijgen. Het Afghanistan-avontuur staat voor 2010 begroot voor 40 miljard dollar en daar willen de verschillende partijen graag even bij stilstaan.
Wat was de belangrijkste boodschap van Petraeas?
De ontwikkelingen ten positieve zullen langzamer gaan dan in Irak, zo beweerde de generaal. Reken ook op meer geweld als de NAVO (en vooral de VS) met 40.000 man extra troepen komen. 
Niet iedereeen was gerust op de goede afloop van een oorlog die nu al 8 jaar duurt. Daarbij gaan de gedachten ondermeer uit naar buurland Pakistan, weliswaar een bondenoot van de VS in de strijd tegen de Taliban, maar helaas ook vluchtplaats voor de rebellen-leiders. Daar kan de miljardensteun aan het regime in Islamabad niets aan veranderen. 
Petraeus hoorde het allemaal aan, maar zag desondanks hoop aan de horizon. Geheel comform de inzichten van zijn hoogste baas, president Obama.

Bron(nen):   Bloomberg  Welingelichte Kringen