Wat de toekomst ons brengt?

Wij hebben hier al eerder gezegd dat, als we moesten kiezen tussen Elsbeth Etty en Anne Applebaum, we die Applebaum toch net iets hoger aanslaan. Nee, over uiterlijke zaken hebben we het niet, dit betreft zuiver de intellectuele spankracht van twee grote denkers, en Applebaum speelt dan naar onze mening in een iets hogere league.
Op Slate trekt ze vandaag de stoute schoenen aan en kijkt in de toekomst - op een beredeneerde manier maakt ze een schets van de toekomst van de wereld en haar voorspelling luidt: die toekomst ziet er slecht uit voor dictators en potentaten. 
Moet je bijvoorbeeld eens zien hoe de machthebbers in Iran alle zeilen bijzetten om in het zadel te blijven; steeds meer lijkt de legitimiteit van hun bewind te verdwijnen en de moderniteit klopt met kracht aan de deur.
Of neem die sukkel van een Nigeriaan die met Kerst wel even een vliegtuig boven Detroit zou opblazen. Hij wist niet eens hoe hij de explosieven in z'n onderbroekje tot ontploffing moest brengen. Wat ons gelijk vertelt hoe beroerd de zaken er bij al-Queda voor staan.
Nee, zegt Applebaum, de toekomst lacht ons toe. Boevenstaten hebben het moeilijk, al lijkt China gekgenoeg aan deze regel te ontsnappen. Lees maar hoe dat zit.

Bron(nen):   Slate