Coup tegen Brown, de nazit

In oorlogstijd is de ene veldslag nog niet voorbij of de volgende clash dient zich alweer aan. En als trouwe lezer van Welingelichte Kringen weet u vermoedelijk als geen ander, dat het in de Britse politiek altijd oorlog is. Daarom steken we op deze vroege ochtend snel Het Kanaal over om te zien wat de laatste ontwikkelingen op het Londense strijdtoneel zijn. 
Zoals u weet hebben de socialisten deze week geprobeerd Gordon Brown te lozen (zie: Brown overleeft staatsgreep, 2e link). Dat is (nog) niet gelukt, maar zoiets gaat ook nooit in 1 keer. Het gebeuk op de premier gaat gewoon door in de hoop dat Brown nog voor de landelijke verkiezingen bezwijkt en dan hoeft Labour niet met deze loser het strijdtoneel op, zo is de gedachte.
Intussen kunnen ook allerlei andere rekeningen worden vereffend. Zo moet het jonge talent David Miliband zich nu verantwoorden waarom hij tijdens de coup tegen Brown enkele uren wachtte met het uitspreken van zijn vertrouwen in de premier.  Het duurde 7 uur voor de minister van Buitenlandse Zaken zei: "We are all determined to win the election under Gordon's leadership."
Ja, natuurlijk: tijdens een staatsgreep moet je altijd even wachten om te kijken wie er wint. Om je vervolgens bij de winnaar aan te sluiten. Maar het Miliband-kamp komt met een veel mooiere verklaring: een hele snelle steunverklaring van David kon makkelijk worden gezien als een ' overreactie' op de coupplegers en zou een zwakke indruk hebben gemaakt. 
Aha.
Er zijn ook mensen die Miliband verwijten dat hij niet zelf naar voren stapte om de macht op te eisen, maar blijkbaar achtte het jonge talent het nog te vroeg om Brown nu al te vermorzelen.
Wordt vervolgd en wees vooral niet ongeduldig, de komende maanden gaan er in en rond Westminster nog verschikkelijke dingen gebeuren. 

Bron(nen):   The Times  Welingelichte Kringen