Obama’s eerste grote nederlaag. En misschien meteen de nekslag

De klap zal nog lang nadreunen in het land en in de Amerikaanse media. Barack Obama heeft een enorme nederlaag geleden die symbolisch is voor zijn positie. Toen hij werd gekozen verkeerde het land in een soort trance. Zelfs zijn tegenstanders waren toen ontroerend dat hun land zo iets moois had gedaan als Obama kiezen. 
Een jaar later is van die stemming helemaal niets meer over. De president is ongekend impopulair. Het gezag van deze president is sneller afgebladderd dan van welke voorganger ook.
Als daarin niet snel verandering komt zullen de democraten in november de verkiezingen voor Huis van Afgevaardigden en Senaat kansloos verliezen en is het met Obama gedaan: hij zal dan met een vijandig parlement niets meer tot stand krijgen.
De New York Times schreef gisteren dat er vooral teveel Obama is. Amerikanen vertrouwen vooral op eigen kracht, maar vinden het een gerustellende gedachte als er een bekwame regering is. Maar van die regering willen ze niet dagelijks iets merken. Obama is daarvoor te aanwezig.

Bron(nen):   The Boston Globe  Politico