Tafeltennissen met de Taliban

De internationale alliantie in Afghanistan gaat weer eens iets nieuws proberen. Dit keer gaat het om een reclasseringsfonds om individuele Talibanstrijders over te halen het geweld af te zweren, een traject te volgen en daarna als gezagsgetrouwe burgers in de maatschappij te herintegreren.
Hoewel het als een erg Nederlandse aanpak klinkt, doet Nederland voorlopig niet mee met het fonds. Onze oosterburen zitten er wel in, voor 50 miljoen euro om precies te zijn. Der Spiegel vraagt zich af wat voor zin zo'n exit programma in Afghanistan eigenlijk heeft.
Dit soort exit programma's zijn de afgelopen jaren in vele landen in Zuid-Azie en het Midden-Oosten geprobeerd. De programma's worden vaak door privé-organisaties geleid die voor veel overheidsgeld afreizen naar radicalen in de binnenlanden om hen een alternatief te bieden voor hun terroristische activiteiten. Deze programma's zijn allemaal zeer verschillend, en hebben niet zelden een dublieuze achtergrond. In Indonesië bijvoorbeeld, werd een dergelijk programma geleid door een voormalige terrorist en schijnbaar werd hij betaald door de Indonesische mafia. Of neem Jemen, waar er een programma bestond waarbij islamitische schriftgeleerden de radicalen uitdaagden tot een inhoudelijk debat over de interpretatie van de koran.
Allemaal een groot contrast met Saudi-Arabië, waar bijna 4000 oud-terroristen inmiddels zijn afgestudeerd, gecoördineerd door honderden politiemensen, psychologen en islamdeskundigen. Er zijn zelfs speciale kampjes gebouwd waar terroristen zich kunnen vermaken met tafeltennis en (vreedzame) videospelletjes.
Hoewel het Saudische programma blijkbaar een succes is, is er altijd een deel dat niet wil resocialiseren en toch terugkeert naar de terreur. Culturele verschillen spelen ook een rol. In Irak bijvoorbeeld moeten lokale stammen garant staan dat een oud-terrorist niet weer het verkeerde pad kiest. In Singapore spelen familiebanden een grote rol bij resocialisatie.
En Afghanistan? In de meeste gevallen bleken de exit programmas te werken wanneer terroristen aan de verliezende hand waren, duidelijk te zien in Egypte, Irak en Libië. Waarom zou een Taliban willen 'uitstappen' als hij in het winnende team zit? Volgens Der Spiegel heeft een dergelijk programma in Afghanistan dan ook geen enkele zin.

Bron(nen):   Der Spiegel