Wellink (salaris: 400.000) declareerde 260.000 euro

RTL is zo ongeveer de enige nieuwsorganisatie die af en toe - best vaak eigenlijk - iets uitzoekt. Op dit moment zijn ze bezig met de reizen op belastingkosten van het koninklijk huis. Binnenkort komen het tv-station met onthullingen over de culturele uitgaven van Nederlandse gemeente. Vandaag de gegevens over de inkomens het het reis- en declaratiegedrag van de directie van de Nederlandse bank. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft over 2008 en 2009 voor ruim 263.000 euro gedeclareerd aan kosten voor buitenlandse reizen.
Directeur toezicht Brouwer reisde minder, maar staat op nummer twee qua declaraties. Brouwer declareerde in totaal voor ruim 80.000 euro.
De meeste van de tientallen reizen van Wellink betreffen eendaagse tochtjes naar Frankfurt. Dat maakt het totaalbedrag nog onbegrijpelijker. Interessant is ook dat in 2009 het aantal reizen van Wellink ongeveer gelijk was aan dat van 2008. Maar dat de kosten scherp stegen. En dat terwijl in 2009 reis- en verblijfkosten wereldwijd scherp daalden, als gevolg van de crisis.
Andere directieleden gaven minder uit. Zo diende Hoogduin een totaal bedrag van 38.000 euro in, Kellerman voor 34.000 euro en Schilder declareerde een som van 34.000 euro.
Nout Wellink  wacht een eventuele beperking van de hypotheekrenteaftrek niet af. Wellink is tegen zo'n beperking, zei hij vandaag bij de presentatie van het jaarverslag van DNB. Voor de zekerheid loste Wellink zelf zijn hypotheek alvast maar volledig af. Wellink leende bij zijn eigen bank. Medewerkers kunnen de oorspronkelijke koopsom voor maximaal 90 procent financieren, maar betalen slechts 4 procent rente over de hele looptijd van de hypotheek (en dat is vaak 30 jaar). De marktrente ligt al gauw de helft hoger.

Onder link naar RTL staat de originele brief die DNB stuurde naar RTL. Leuk om te lezen, vanwege de details van de inhoud, maar ook vanwege de toon: DNB was niet blij met de nieuwsgierigheid van de omroep.
Bij RTL werken 110 journalisten. Bij de Volkskrant 250 en bij de Nos 650. Toch heeft RTL voortdurend nieuws omdat die journalisten er op uit trekken. Momenteel wordt daar gewerkt aan inzicht in de kosten die de belastingbetaler maakt voor de privereisjes van de Koninklijke Familie. Daarnaast zijn ze bezig met een onderzoek naar de uitgaven voor cultuur van Nederlandse steden.

PS: De reacties 6 en 7 zijn het lezen zeker waard

Bron(nen):   RTL  De hypotheek van Wellink