Hoe de hoofddoek verdwijnt uit Antwerpen

De Pers ging eens kijken in Antwerpen. De Vlaamse havenstad kent al drie jaar een verbod zoals Geert Wilders dat wil: geen hoofddoeken voor gemeenteambtenaren, noch in gesubsidieerde instellingen. Ook veel scholen hebben zich aangesloten bij het verbod.Toen het verbod werd aangekondigd werd er hevig geprotesteerd. Door de feministische beweging, door politieke partijen, en door de moslimgemeenschap.
Ouders dreigden hun kinderen van school te halen, wat vooral op 'zwarte' scholne werd gevreesd.

Uiteindelijk viel het met het aantal schoolverlaters erg mee, volgens De Pers.

Het idee voor een verbod op het dragen van een hoofddoek voor ambtenaren kwam in de Belgische stad niet van rechts, maar van de socialistische burgemeester Patrick Janssens.

Het verbod op scholen werd weer ingesteld door de scholen zelf. De Raad van het Gemeenschapsonderwijs, die gaat over de gesubsidieerde scholen, wil een algemeen verbod voor alle Vlaamse scholen.
In de praktijk wordt de hoofddoek op steeds minder plekken getolereerd.
Wat er intussen in Antwerpen is veranderd? Een aantal meisjes met hoofddoek ging naar een school buiten de stad, zonder hoofddoekverbod. Een aantal voelde zich gedwongen thuis te leren, maar niemand weet precies om hoeveel meisjes het gaat. Het merendeel bleef op school, en doet noodgedwongen de hoofddoek af.  Op straat, in de cafés, is het nauwelijks een onderwerp van gesprek.
Zie voor de hele reportage De Pers.

Bron(nen):   De Pers