Mogen mensen worden verdacht omdat ze een kleurtje hebben?

De immigratiecontroverse die Europa al jaren in de greep heeft heeft nu ook Amerika bereikt. Niet dat er niet langer discussie is over het feit dat jaar na jaar honderdduizenden zich illegaal vestigen in de VS en dat er vele miljoenen illegaal in de VS verblijven. Volgens de nieuwe wet in Arizona mogen illegale immigranten al worden gearresteerd als ze hun papieren niet op zak hebben. Voorheen kon dat pas als ze werden verdacht van een misdrijf.

President Barack Obama is tegen de wet. Hij en andere tegenstanders denken dat die zal leiden tot discriminatie van latino's. De regering van Mexico heeft al gedreigd met een handelsboycot van de staat. Er waren in 70 steden demonstraties tegen de verscherpte regels gepland, waaronder in Los Angeles, Phoenix, Chicago, Dallas en de hoofdstad Washington. Deelnemers riepen onder andere op producten uit Arizona te boycotten.
 Volgens de website van nieuwszender CNN is bij een betoging voor het Witte Huis in Washington Afgevaardigde Luis Gutierrez uit de staat Illinois opgepakt. En eigenlijk heeft geen politicus buiten Arizona er een goed woord voor over.
Behalve de bevolking. Uit een landelijke enquête blijkt dat de meerderheid van de Amerikanen wel instemt met de wet in Arizona. De Christian Science Monitor bericht over drie verschillende nationale onderzoeken, van Gallup, van Zogby en van Angus. En de conclusie is eenvoudig: de meerderheid van de Amerikanen vindt de maatregelen tegen buitenlandse immigranten die zijn bedacht in Arizona prima. En dus zullen over een half jaar zo ongeveer alle Amerikaanse politici voorstander zijn van de aanpak van Arizona.
Want in Amerika werkt, dankzij de opiniepolls, de democratie. Wat vandaag de stem des volks is, wordt heel snel de opinie van de politici.

 

Bron(nen):   Cristian Science Monitor  Het Laatste nieuws