Moslimjongeren gewelddadiger, christenen vredelievender

Hoe religieuzer, des te gevaarlijker: in Duitsland blijken gelovige moslimjongeren  veel gewelddadiger dan de jeugd van andere allochtone afkomst. En het verschil is het grootst tussen jonge gelovige moslims en jonge gelovige christenen. Die laatste doen zelden een vlieg kwaad.
Criminologen hebben een onderzoek gedaan onder 45.000  jongeren tussen de 14 en 16. Tienduizend van hen waren van allochtone afkomst. De jongeren werd onder meer gevraagd wat het geloof voor hen betekende en of ze actief deelname aan hun geloof. Daarnaast werd van de jongeren bekeken welke  een strafblad hadden en wie niet.
Bij moslimjongeren die opgaven dat het geloof erg belangrijk voor hen was was het aantal geweldplegingen veel hoger dan gemiddeld. Bij christenen, met name uit het voormalig Oostblok, was de relatie precies andersom. Veel geloof betekent dan weinig geweld.
De onderzoeker denkt dat de verklaring moet worden gezocht in de machocultuur van de Islam. Gelovige moslims, die in de moskee horen wat de rol van mannen en vrouwen is, raken de kluts kwijt als ze om hen heen zien dat vrouwen een heel andere plaats hebben, dan hen is geleerd. Dat leidt tot ontsporing.
De onderzoekers denken dat de imams ook een grote rol spelen. De meerderheid van de imams in Turkije zijn  Turken die geen benul hebben van de Duitse cultuur, taal en gewoonten. Die prediken alsof hun kudde zich nog achter de schapen bevindt. Dan is voor de jongeren de confrontatie met de grote westerse wereld verwarrend.

Bron(nen):   Stern