Begrotingstekort? Verkoop de kastelen

De Franse regering gaat een deel van haar resuachtige hoeveelheid onroerende goederen verkopen - en zo een paar miljard euro extra incasseren.
In totaal gaan 1.700 buitenhuizen, stadsvilla's, legerbarakken, boerderijen en kastelen van de hand bij deze beslissing. Een kwart van de bezittingen behoort tot het leger. Zeker, deels gaat het om ouwe meuk; ongetwijfeld verwaarloosde schietbanen en andere uit bedrijf geraakte defensie-lokaties. 
Maar ook het Parijse hôtel particulier, genaamd Hôtel de Seignelay (foto) zit in de boedel, middenin Parijs en het best aan te duiden als een stadspaleis. Dan ligt aan het Meer van Geneve nog een buiten dat hierbij van de hand gaat.
De ongelooflijk luxueuze levensstijl van Franse hoogwaardigheidsbekleders biedt dus zeker mogelijkheden om de overheidstekorten aan te zuiveren. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal privileges af te schaffen en als voorschot kondigde premier Fillon alvast aan dat de vloot van 25.000 dienstwagens (met chauffeur) die voor de hogere ambtenaren bestemd zijn, moet krimpen.
We zijn trouwens benieuwd wie de nieuwe eigenaren worden van de mooiste onderkomens die nu in de verkoop gaan. Vanouds zijn dat Afrikaanse despoten en dictators in ruste die steevast welkom zijn in Frankrijk nadat ze hun eigen land hadden geplunderd.

Bron(nen):   The Times