Militairen moeten met goedkope, gevaarlijke plunje naar Mali

Militairen mopperen over de goedkope, Chinese uniformen waarmee ze naar Mali worden gestuurd. Het uniform dat de Nederlandse troepen gaan dragen in Mali zou van veel slechtere kwaliteit zijn dan de pakken van NAVO-bondgenoten. Militaire vakbonden vinden dat defensie voor het beste pak moet kiezen en niet de goedkoopste. Dat zei voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) Jean Debie zaterdagochtend op Radio 1 na berichtgeving hierover in De Telegraaf. NAVO-bondgenoten laten hun gevechtspakken maken van Defender M. Dit product van het Almelose TenCate kwam telkens als beste uit de bus. Zelfs het Amerikaanse Pentagon heeft die Nederlandse textiel uitverkoren. Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM): „Het zegt genoeg dat Amerikanen, die voor hun defensie bijna uitsluitend werken met de eigen industrie, dit bedrijf uit Almelo kiezen.” De stof van TenCate is tot tweemaal toe door de Dienst Materieel Organisatie (DMO) onderzocht. Volgens bronnen bij Defensie werd daarbij textiel achtergehouden en doorgespeeld aan China en Indonesië met de vraag of dezelfde kwaliteit kon worden geleverd. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie stelt dat de Mali-gevechtspakken zijn getest door TNO. „Misschien is Defender M een beter product, maar ook het huidige uniform voldoet aan de eisen”, aldus Defensie.  

Bron(nen):   De Telegraaf      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RHK

  Het is toch te gek voor woorden dat de nederlandse defensie niet kiest om een nederlands bedrijf de opdracht te gunnen. Want ja.. je zou de nederlandse economie eens gaan stimuleren als overheid, en daarbij eens een keer een goed product aanschaffen !
  En dan vervolgens onze jongens in gevaarlijke chinese troep naar een apenland als Mali sturen… goedkoop is duurkoop. Onze overheid heeft een lange historie van mismanagement en geld over de balk smijten dus daar gaan we hier weer mee door en we spekken liever de kas van de Chinezen en helpen mensen buiten nederland aan een baan ipv onze eigen industrie stimuleren !

 2. De Staatsburger

  Prima dat ze goedkope uniformen gebruiken, iedereen moet bezuinigen. Geen enkele soldaat zal sneuvelen als er een gaatje in zijn pak zit.

  • Jannie Ooms

   Nou, volgens mij is er wel verband hoor, tussen het gaatje en het sneuvelen. Eerst het gaatje, dan de wond. Of gaat een kogel tegenwoordig naadloos door zo’n pak heen?

   (in antwoord op De Staatsburger)
 3. zo maar iemand

  Koopt eigen waar…

 4. Prikker

  Denken ze daar ‘n modeshow te moeten gaan lopen of zo ?!?

 5. saintleo

  dat is gvd nooit anders geweest. werd in 1952 uitgezonden naar de USA voor
  de vliegeropleiding. Kregen we die wollen dekens mee uit Engeland als 1e grijs en khaki uniformen van de Engelsen uit 1940-45. We zagen er niet uit tegenover de Amerikanen, Fransen, Noren, Belgen etc.alleen wij liepen voor lul. Pas veel later namen ze de moeite om uniformen wat aan te passen.

Reacties niet toegestaan