Angela Merkel, koningin zonder land

De kop van het verhaal in Stern over de steeds grotere moeilijkheden van Angela Merkel is misschien wat sterk, maar de problemen voor Merkel worden dagelijks groter. Sinds ze voor de tweede keer kanselier werd komt ze in steeds grotere moeilijkheden en deze dagen zal dat zijn climax bereiken. 
Gisteren omdat een van de toppers van haar partij, Jurgen Ruttgers, zijn vertrek aankondigde. Dit weekeinde, omdat Merkel alleen staat bij de G8 en volgende week, als ze mogelijk ten onder gaat bij de strijd om de nieuwe president van Duitsland. Dat zou heel goed op een grote nederlaag kunnen uitlopen en daarmee het eind van Merkel betekenen 
Vier weken geleden kwam Merkel een paar uur na het aftreden van de huidige president met haar kandidaat Christian Wulff. Omdat de regeringspartijen CDU/CSU en FDP een meerderheid hebben in de kiesraad die de nieuwe president volgende week gaat kiezen was er niets aan de hand. Wulff, vertrouweling van Merkel, werd president. Maar toen kwam de oppositie met een zeer onverwachte kandidaat: Joachim Gauck. Een charismatische man van 70, geen politicus, maar dominee, vechter voor burgerrechten, dissident in Oost Duitsland en een man met charisma. Hij leek kansloos, maar er kwam iets op gang. 
Op internet allereerst, uiteraard. Daar kwamen Facebook en andere pagina's om de kandidatuur van Gauck (foto) te steunen. Studenten in Berlijn organiseerden een demonstratie voor Gauck en een aantal leden van de FDP kondigde al aan niet op de kandidaat van Merkel maar op de dominee te gaan stemmen. 
Merkel kan dus heel goed verliezen. En dat zal het begin van het eind zijn.

Bron(nen):   Stern  Financial Times Deutschland