Stalin eindelijk gevallen

Een paar dagen geleden is in het holst van de nacht n van de laatst overgebleven standbeelden van Jozef Stalin van zijn sokkel getrokken. Het zes meter hoge bronzen standbeeld stond op het centrale plein van de Georgische stad Gori, de geboortestad van Stalin, die nog niet zo lang geleden het toneel was van bloedige gevechten tussen het Georgische en het Russische leger.

De Georgische autoriteiten besloten tot de nachtelijke (en heimelijke) operatie om te voorkomen dat oppositiegroeperingen de gebeurtenis zouden aangrijpen voor demonstraties. Hoewel de meeste inwoners van Gori het standbeeld wilden houden, heeft de liberale intelligentsia in Georgi de afgelopen jaren een naar nu is gebleken effectieve campagne gevoerd om Stalin omver te halen.

Het gevaarte zal binnenkort herrijzen in het Stalinmuseum, gelegen op een steenworp afstand van het plein.

De kleine communistische partij van Georgi was zeer verbolgen over de nachtelijke operatie. Activist Georgi Mokhigulashvili zei tegen The Independent dat het verwijderen van het standbeeld "een misdaad van mondiaal formaat" was. "Wat de regering heeft gedaan, is vandalisme. Het is een stap van een fascistische regering."

Volgens de Georgische president Michael Saakashvili was het echter ongepast een monument te hebben voor een man die zijn land tot slavernij dwong. Hij zei dat het besluit om het beeld te verhuizen naar het Stalin Museum blijk gaf van "een geciviliseerde houding tegenover de geschiedenis."

Bron(nen):   The Independent