Grieken zijn bang voor de toekomst

Politiek
vrijdag, 10 januari 2014 om 7:47
welingelichtekringen header 1
Hier en daar is er in Europa weer voorzichtig optimisme over de economie. Maar bij het grootste slachtoffer van de crisis regeert nog steeds de angst. De Grieken zijn bang om hun baan te verliezen, bang voor rellen, de doktersrekening en bang voor de toekomst in het algemeen. Dagblad Trouw beschrijft de situatie in Griekenland.
28 procent van de Grieken is werkloos en bijna 60 procent van de jongeren. Duizenden hoogopgeleiden hebben inmiddels het land verlaten. Naar elders, waar ze misschien wel een toekomst kunnen opbouwen. Degenen die nog wel werk hebben zijn continu bang dat ze er bij de volgende ontslagronde alsnog uit vliegen.
De Grieken zijn ook bang voor de doktersrekening. 20 procent heeft geen zorgverzekering. Als zij ziek worden, zijn ze aangewezen op provisorische kliniekjes, gerund door vrijwilligers en gepensioneerde artsen. Maar ook de staatsziekenhuizen bieden lang niet altijd meer de noodzakelijke behandelingen.
Dagelijks zijn er in Athene demonstraties. De grotere kloof tussen arm en rijk zorgt voor veel onvrede. Velen worden in de armen gedreven van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad, die gratis voedsel en kleding uitdeelt. Maar ook migranten in elkaar slaat. Ruim 10 procent van de Grieken zou op de partij willen stemmen. In 2009 was dat minder dan 3 procent.
Bron(nen): Trouw