NRC: Koning en Rutte naar Sotsji vanwege Greenpeace

Volgens NRC-Handelsblad heeft de Nederlandse regering al vorig jaar aan de Russen laten weten dat Nederland de openingsceremonie van de Spelen in Sotsji niet zou boycotten. Beloofd is dat én de koning én Rutte zouden komen om zo de Russen gunstig te stemmen over de vrijlating van de 30 gevangenen van Greenpeace. NRC: "Al in het najaar is vanuit het kabinet aan de Russen gemeld dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte naar de Spelen zouden afreizen. Op deze manier wilde Nederland de Russen gunstig stemmen om de Nederlandse Greenpeace-gevangenen spoedig vrij te laten." Uit andere landen kwamen op dat moment juist berichten van regeringsvertegenwoordigers die wegens de verslechterende mensenrechten de Winterspelen niet gingen bijwonen. Volgens betrokkenen die niet met naam genoemd willen worden, is de komst van de zware delegatie door Rutte gemeld in zijn telefonisch onderhoud van 21 oktober met de Russische president Poetin. Overigens ontkent de Rijksvoorlichtingsdienst dat het zo is gegaan.  Wel wordt er van die kant op gewezen dat Nederland al in een vroeg stadium heeft laten weten tegen een boycot te zijn.

Bron(nen):   NRC      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Mooi, lekker pragmatisch opgelost.
  Dat is diplomatie bedrijven.

 2. De Staatsburger

  Leve de Majesteit! Goed dat we een a-politiek staatshoofd hebben voor dergelijke diplomatieke missies.

  • reageermeneer

   Die ‘majesteit’ van jou valt anders gewoon onder ministeriële verantwoordelijkheid. Daar is niets apolitiek aan.

   (in antwoord op De Staatsburger)
  • FritsB

   Je mag aannemen dat de majesteit daar niet heen gaat als majesteit, d.w.z. als koning van Nederland, maar als erelid van het IOC. Hij kán om die reden gewoon niet wegblijven. Hij zal daar ook het staatshoofd van Monaco aantreffen, ook vanwege het IOC; die zit daar niet om de wintersporters uit zijn vorstendommetje aan te moedigen. Dan blijven van officiéle zijde alleen de minister-president en de minister van Sport over; dat is niet echt zwaar bij onze vrij grote deelname. Dat b.v. Obama en Hollande er niet zijn is dan ook logisch; die zijn geen ereleden van het IOC.

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • De Staatsburger

    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Zijne Majesteit geholpen heeft om menig diplomatieke hobbel met Rusland glad te strijken.

    (in antwoord op FritsB)
 3. Templein

  Zou het echt gaan om de Greenpeace leden? Dat ging toch om een bemanning van meerdere landen?
  Ik blijf vermoeden dat er leuke dealtjes zijn gesloten met de Russische gasbronnen. Tenslotte heeft Nederland zich verplicht tot contracten voor de fossiele brandstof Gas en een gasrotonde in Nederland als doorvoerplek. Poetin is gul voor zijn maatjes. Ex premier Gerhard Schröder van Duitsland heeft als beloning voor zijn vriendschap met Poetin de goedbetaalde functie gekregen van voorzitter van de toezichtsraad van Nord Stream (Noord-Europese Gasleiding NEPG).
  Wie weet welke baantjes er nog te vergeven zijn voor Nederlanders. Oud minister Van der Hoeven (CDA) heeft haar schaapjes ook al op het droge.

 4. knier

  Doet hij dat operette uniform ook aan als hij naar Sotsji gaat?
  Alsof we internationaal nog niet genoeg voor schut staan met die delegatie daar op Putin’s feestje.

 5. Cornelis Berend

  Goed signaal van Rutte aan de homoseksuele medemens. Hier heeft hij toch wel 6 seconden over nagedacht.

 6. reageermeneer

  Wat zou Poetin eigenlijk vinden van het feit dat Rutte nog steeds geen vriendin heeft? Plaatst hem dat niet in een verdachte hoek wat betreft de door Rusland verboden seksuele geaardheid?

Reacties niet toegestaan