Honderd dagen Joe Biden: ‘Meest linkse plannen sinds de jaren 60’

Na honderd dagen Joe Biden is wel duidelijk geworden: de president is een stuk linkser dan zijn voorgangers. Vannacht pleitte hij nog voor uitbreiding van het sociale vangnet in de VS voor 2500 miljard dollar.

Correspondent Erik Mouthaan bij RTL Nieuws: "Wie dacht dat Biden een ‘middle of the road’ president zou zijn, zit ernaast. Dit zijn de meest linkse plannen die een Democraat voorstelt sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Biden wil Amerika grondig veranderen."

De eerste periode van honderd dagen wordt in de VS beschouwd als een moment om de balans op te maken. Mouthaan: "Biden slaagde erin de VS een van de leidende landen te laten zijn op het gebied van het vaccineren van de bevolking. Ook kreeg hij een economisch reddingspakket door het parlement. Nu wil hij de grootste investering in infrastructuur die de VS ooit heeft gezien. En die plannen zijn populair bij de bevolking."

Ook voerde Biden kinderbijslag in en werkt hij aan betaald ouderschapsverlof, gratis peuterschool en beroepsopleidingen. Daarvoor moeten de belastingen op topinkomens omhoog. Maar niet alles lukt. Zo is de relatie met de oppositie niet verbeterd en is het land nog steeds verdeeld. Verder zei Biden geen prioriteit te geven aan nieuwe wetten voor wapenbezit en politiegeweld of de hervorming van het immigratiestelsel.

Bron(nen):   RTL Nieuws