De onvermijdelijke ondergang van de Islam

"De Islam is gedoemd ten onder te gaan. Het is een religie die geen enkel antwoord heeft op de vragen van de 21e eeuw. Het is moreel, intellectueel en cultureel in verval." Hamed Abdel-Samad is de zoon van een Egyptische imam, die nu doceert aan de Universiteit van München. Zijn nieuwe boek gaat over  "Der Untergang der islamischen Welt". Want volgens Abdel-Samad staat de wereld van de Islam op het punt in te storten. En hij zou het kunnen weten. Hij is lid en wetenschapper. "Er zijn wel 1,4 miljard moslims, maar ze leven bijna allemaal in landen die bezig zijn in te storten en in landen zonder enige vooruitgang."
Niks de Islam die de wereld aan het overnemen is. Onzin, denkt hij. De islam is niet bezig te zegenvieren, maar bezig ten onder te gaan. Met veel lawaai en strijdkreten, maar hulpeloos en gedoemd.Want er is geen islamitisch land dat een deuk in een pakje boter kan schieten, ondanks die 1,4 miljard aanhangers.

Hamed Abdel-Samad

De enige manier om indruk te maken is door te dreigen en door pogingen tot terreur. Niet de aankondiging van de overwinning, maar de zwanenzang.
"Er zijn wel verschillende stromingen in de Islam. Maar die zijn slechts van belang voor de wetenschap, voor de media. Niet voor de massa’s. Voor hen is van belang dat er in de moslimlanden stagnatie is en dat het achterlijke landen zijn. Dat leidt dan weer tot agressief fundamentalisme. Dat extremisme is geen teken van expansie, zoals

Achterlijkheid en stagnatie

westerlingen denken die vrezen dat de Islam zal zegevieren. In tegendeel, het is een teken dat het eind nadert."
"De Islam is een verdovend middel, zoals alcohol. Een beetje kan helpen, maakt je vrolijk en kan een inspirerend effect hebben. Maar als je teveel neemt wordt het gevaarlijk."
Interessant stuk. In de Engelse versie van Der Spiegel.

 

Bron(nen):   Der Spiegel