Wie wordt de nieuwe voetveeg van Sarkozy?

Dat Nicolas Sarkozy dadelijk van premier gaat wisselen staat eigenlijk wel vast. Het is een oud gebruik in de Ve Republiek om aldus te suggeren dat binnenkort alles beter zal gaan. En dat de president uiteraard geen blaam treft voor alles wat er tot op heden is misgegaan. 
Wie staat op de nominatie om de nieuwe voetveeg van de president te worden als premier Fillon dadelijk kan vertrekken?
Libération zet ze even voor ons op een rijtje. 
Daar is Jean-Louis Borloo, nu minister van Ecologie; oefent een zekere aantrekkingskracht uit op de minder rechtse kiezer en dat kan van pas komen. Was eerder burgemeester van Valenciennes, een grensstadje dat Welingelichte Kringen graag bezocht in de tijd dat de stationsrestauratie aldaar nog een Michelin-ster had.
Michèle Alliot-Marie, politieke veteraan, op dit moment minister van Justitie, scherpzinnige vrouw en geweldige spreker, maar niet echt een stemmentrekker.
Christine Lagarde (foto), minister van Economische zaken. Is in een normaal land een post van niks, want normale landen doen zo weinig mogelijk aan industriepolitiek (failliete bedrijven geld geven zodat ze op kosten van een ander nog jarenlang in leven blijven), maar in Frankrijk IS DIT EEN HELE BELANGRIJKE FUNCTIONARIS. Zeer intelligente vrouw die veel in haar mars heeft.
De krant noemt nog enkele andere gegadigden en het het goede nieuws is dat (tot op heden) geen kinderen van Sarkozy op de longlist voorkomen.

Bron(nen):   Libération