Kim Jong-Il is nog niet dood. Leve Kim Jong-un

Noord-Korea is spaarzaam met het naar buiten brengen van interne aangelegenheden, maar het staatspersagentschap vond het volgende feit toch van belang: de communistische partij houdt op 24 september sinds 44 jaar weer een leiderschapscongres. Volgens The Times betekent dat dat Kim Jong-un, zoon van de ernstig zieke Geliefde Leider Kim Jong-Il tot troonopvolger wordt aangewezen.
Kim Jong-un is de derde en jongste zoon van Jong-Il. Veel is er niet over hem bekend, behalve dat hij ergens achter in de 20 moet zijn.
De Volkskrant wijdde begin deze maand een profiel aan Kim Jong-un die voor het eerst werd  genoemd in een boek van de persoonlijke kok van de grote leider, dat in 2004 verscheen. Deze Japanse chef Kenji Fujimoto, die zo’n tien jaar voor Kim werkte en het land daarna ontvluchtte, schreef dat zoon Kim Jong-un als twee druppels water op zijn vader leek en diens favoriet was, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua innemen van alcohol.
Volgens Fujimoto was het al vroeg duidelijk dat de jonge Kim de troonopvolger zou worden van de Geliefde Leider. Hij werd ‘prins’ genoemd door de hofhouding in Pyongyang. Kims tweede zoon was bij vader uit de gratie omdat hij te verwijfd zou zijn en de oudste telg zou zijn kansen op de opvolging hebben verspeeld door stiekem een bezoek te brengen aan Disneyland in Japan.
Fujimoto ontmoette de jonge Kim voor het eerst toen die zeven jaar oud was. Hij droeg een militair uniform. ‘Toen Prins Jong-un mij een hand gaf, keek hij me aan met een valse blik. Ik kan die blik in zijn ogen niet vergeten. Hij leek te zeggen: dit is een verachtelijke Japanner.’
Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten doen hun best een beeld van het aankomend staatshoofd te vormen. Maar ze komen niet veel verder dan dat hij een man is van gemiddelde lengte, overgewicht en hoge bloeddruk heeft en lijdt aan suikerziekte.

Bron(nen):   The Times  de Volkskrant