Raad eens wie de baas is in de wereld

Politiek
door Admin
zaterdag, 09 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hoe reageerde China na de bekendmaking dat Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede had gewonnen? Geheel volgens script. Al het nieuws over de prijs werd van Chinese websites verwijderd, Liu's naam verdween van Twitter, een zegsman van de regering verklaarde dat hij terecht gevangen zat voor het overtreden van de wet en dat zijn uitverkiezing een schande was voor de traditie van de Nobelprijs. Om te besluiten met: 'Tot voor kort hadden China en Noorwegen goede betrekkingen.' Ach, het zal Noorwegen een zorg zijn, schrijft Anne Applebaum op Slate. Er wonen weinig mensen, ze zijn lekker rijk van hun olie en de handel met China stelt weinig voor. Maar andere landen kunnen zich niet een dergelijke houding veroorloven. Want wie flink is, betaalt. Kijk daarom goed naar de overige reacties op de prijswinnaar.
Jose Manuel Barroso maakte namens de EU wijselijk een statement over alle strijders voor mensenrechten die het zwaar hadden - en haalde zo de angel eruit. En het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam niet met onmiddellijke felicitaties - liever maakte het State Department bekend dat de Fiji-Eilanden nu precies 40 jaar onafhankelijk waren. Ook duurde het even voor president Obama in staat was zijn gelukwensen over te brengen. Om in 1 moeite door de Chinezen te prijzen voor hun economische ontwikkeling.
Iedereen kent dit wel van het schoolplein: de grootste en gemeenste jongen wordt omfloerst benaderd. De wereldpolitiek is nauwelijks anders.
Bron(nen): Slate