Niet Wilders was de oorzaak van de val van Rutte-1, maar Verhagen

Sinds de onderhandelingen in het Catshuis tussen CDA, VVD en PVV mislukte krijgt Wilders de schuld. Uit een reconstructie door De Volkskrant blijkt dat dat niet eerlijk is. Het was CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen die een fatale fout maakte. Hij beloofde Wilders de ontwikkelingshulp met 2 miljard te verlagen en kon dat niet waarmaken. Dat kwam omdat hij de staatssecretaris die ging over ontwikkelingssamenwerking, Ben Knapen, verkeerd had begrepen. Hij dacht dat die zijn budget met nog wel 2 miljard wilde verlagen. Maar toen Verhagen dat aan Wilders had aangeboden bleek dat Knapen zou aftreden als het werkelijk gebeurde. Verhagen en Rutte reageren verbijsterd, maar Knapen heeft de steun van zijn partijgenoten in het kabinet. Die hebben zich niet lang daarvoor gezamenlijk voorgenomen dat zij zich feller teweer moeten gaan stellen tegen Wilders. Ze hebben er genoeg van steeds voor hem te moeten buigen, de grens is bereikt. Verhagen vreest dan ook dat het toch al gespleten CDA uiteenvalt als hij Knapen laat gaan. Verhagen moest het aanbod dus intrekken en Wilders stapte toen boos op. Uit de fascinerende reconstructie blijkt dat Geert Wilders in het kabinet heel veel te zeggen had en zich met alles bemoeide. Elf betrokkenen verleenden deze winter hun medewerking. Oud-minister Leers stelde zijn dagboekaantekeningen ter beschikking.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Het is bijna niet te geloven dat de -naar ik aanneem- welwillende leden van het kabinet Rutte I zich de vergaande bemoeizucht van Wilders en zijn patjepeeërs zo lang hebben laten welgevallen. De verslaving aan het pluche moet wel heel sterk zijn geweest.

 2. WildersFanBoy

  Kijk, en nu komt dus eindelijk eens de ware aap uit de mouw! Een excuus van de linkse moraalrakkers richting Wilders is nu dus op zijn plaats..

  • Robin

   Excuses, aan Wilders? De man die het schelden op en beledigen van individuen en complete bevolkingsgroepen in de politieke arena tot een ware kunst heeft weten te verheffen? Kom op zeg. We hebben het hier over politiek, niet een ruzie in jeugd voetbalteam.

   (in antwoord op WildersFanBoy)
   • WildersFanBoy

    Jij hebt het over politiek, ik heb het over welgemeende excuses aan Wilders, die nu wel op zijn plaats zouden zijn vanwege het hem in de schoenen schuiven van het laten klappen van Rutte I, door de linkse haatzaaiers, terwijl nu wordt bewezen, dat dit de grootste lariekoek is!

    (in antwoord op Robin)
 3. erik smit

  Heeft Verhagen bruin-1 laten vallen? Heeft ie toch nog íets goed gedaan.

Reacties niet toegestaan