Een Franse Watergate? Media beschuldigen Sarkozy van spionage

De Franse internetjournalistiek begint zich steeds meer te ontwikkelen als de luis in de pels van de Franse regering, en dan vooral president Sarkozy. Nieuwssite LePost, de digitale en goed bezochte afsplitsing van Le Monde biedt dit weekend een onthutsend overzicht van wat alle trekken heeft van een ontluikend spionageschandaal. 

Om te beginnen werden er in oktober computers en laptops gestolen bij journalisten van Le Monde, Le Point en nieuwssite Mediapart. De journalist van Le Point was degene die de zaak Bettencourt op de voet volgde. Hetzelfde gold voor de twee journalisten van Le Monde, van wie thuis en op de werkvloer de laptop werd meegenomen. De inbreker was er zelfs van op de hoogte dat de journalist op de redactie net van bureau was gewisseld. Nu de drie media de inbraken vergelijken, blijken er veel overeenkomsten te zijn. Dit weekend werden met grof geweld de deuren van de redactie van nieuwssite Rue89 geforceerd en werden er 20 computers meegenomen. 

Journalisten van weekbladen Le Canard Enchaîné en Marianne, die onderzoek deden naar zowel de affaire Bettencourt als Karachigate gaven eerder al uiting aan hun vermoeden dat ze sinds juni gevolgd of afgeluisterd worden. Hard maken kunnen ze vooralsnog niets, maar de aanwijzingen stapelen zich op. 
Vaststaat dat Sarkozy veel vaker dan zijn voorgangers Chirac en Mitterrand een beroep doet op zijn inlichtingen- en geheime diensten. Ook zou hij binnen die diensten vooral vertrouwelingen hebben benoemd. Inmiddels heeft oppositiepartij le Parti Socialiste om een onderzoek verzocht en heeft er, achter gesloten deuren, een spoedvergadering plaatsgevonden tussen parlementariërs en hoofden van de veiligheidsdiensten. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de shit de ventilator bereikt.

Bron(nen):   Le Post 21 november  Le Post 5 november