Rusland: ‘we moeten wel’

Er zijn zoveel Russen in nood, dat we wel moeten ingrijpen, klinkt het uit Moskou. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 675.000 Oekraïeners naar Rusland gegaan. Dit meldde de Russische grensbewaking zondag. Moskou meent dat achter deze stroom mensen ,,een humanitaire ramp'' schuilgaat.

Als ,,de revolutionaire chaos in Oekraïne nog lang duurt, zullen nog honderdduizenden mensen naar Russische grensregio's vluchten'', vreest de grensbewaking volgens het persbureau Itar-Tass.

Eerder op zondag meldde een ander Russische persbureau gewelddadigheden in het grensgebied met Oekraïne. De gouverneur van het Russische Belgorod klaagde dat zaterdag gewapende bendes hadden geprobeerd de hoofdweg van Belgorod naar het Oekraïense Charkov te blokkeren. De stad Belgorod ligt ongeveer 25 kilometer van de Oekraïense grens.

Oekraïne heeft zondag de reservisten voor militaire dienst opgeroepen, als reactie op de feitelijke afscheiding van de Krim. In het parlement in Kiev zei Andrej Paroebi van de Raad van Defensie en Nationale Veiligheid van Oekraïne dat het leger in opperste staat van paraatheid wordt gebracht naar aanleiding van het Russische militaire ingrijpen op de Krim. Het Kremlin liet zaterdag weten dat het eventueel troepen gaat inzetten in Oekraïne. Op de Krim is dat al het geval.