Duits persbureau vergelijkt Wilders met Goebbels

Het Duitse persbureau DPA heeft het optreden van PVV-leider Geert Wilders vergeleken met dat van nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels. Het persbureau schreef vandaag over de bijeenkomst in Den Haag waar Wilders zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen willen. DPA constateert dat de PVV-leider volgens zijn critici verder gaat dan eerst 'omdat hij voorheen alleen de uitzetting van criminele buitenlanders verlangde'. 'De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels, waarin hij in 1943 tot 'totale oorlog' opriep', aldus DPA. Goebbels stelde zijn publiek tijdens de bewuste toespraak in Berlijn telkens vragen die bevestigend beantwoord dienden te worden. Een van die vragen was: 'Willen jullie de totale oorlog?' De Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Wilders Aussagen haben aus Sicht von Kritikern eine neue Qualität, weil er in der Vergangenheit nur die Ausweisung krimineller Ausländer verlangt hatte. Die Fragestellung erinnert zudem an die berühmte Sportpalastrede des NS-Propagandaministers Joseph Goebbels, in der er 1943 mit einer ähnlichen Formel zum „Totalen Krieg“ aufgerufen hatte."

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Kennelijk was de Heer Goebbels een geweldloze democraat. Die Duitsers kennen kun eigen geschiedenis niet meer.

  • Volledig

   Nee, Goebbels was een mislukte journalist. Wat is je punt? Dat je de vergelijking niet kunt maken omdat Goebbels anders was dan Wilders op bijna alle vlakken? Het gaat hier puur en alleen om de retoriek.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. JerushaG

  Wilders zijn ware aard komt steeds meer naar buiten. Al van het begin af aan vertrouwde ik die man niet en vermoedde een haat tegen niet-westerse immigranten bij hem, behalve zijn afkeer van alleen de islam. Nu komt de ware aap dan toch uit zijn mouw en heeft hij zeer duidelijk gemaakt dat hij iets heeft tegen Marokkanen. Dat is pure vreemdelingenhaat, en óphitsen tot vreemdelingenhaat. Dat is zeer strafbaar en deze keer zal hij niet de dans ontspringen voor de rechter.
  Mensen die zeggen dat hij het niet zo bedoelt als hij zegt kletsen uit hun nek. Als hij het anders bedoelt, is hij verbaal capabel genoeg om het anders te verwoorden. Hij heeft nooit het bijvoeglijk naamwoord “criminele” er voor gezegd. Hij hitst mensen op om een hekel te hebben aan alles wat Marokkaans is. Dat is zeer kwalijk en ik word er misselijk van. Ik schaam me kapot naar het buitenland toe dat deze engerd zoveel aanhangers heeft in Nederland. Je kunt wel zeggen “ach, dat is toch maar dom klootjesvolk die niet beter weten, omdat ze liever hun tijd verdoen, en hun toch al matige intellect afstompen, met geestdodende RTL- en SBS-pulp te kijken met een vette zak chips en een krat bier wat hun hersens nog meer wegvreet”, maar het probleem is dat er zoveel van dat ongenuanceerd denkend klootjesvolk rondloopt. Ze hebben niet door hoe ze zichzelf laten bedwelmen door mensen die dolgraag gebruik maken van hun zwakheden. Ze laten zich als domme schapen voor de karretjes van boosaardige machtswellustelingen spannen en staan te juichen als er “minder Marokkanen” wordt geroepen. Te triest voor woorden, ware het niet zo eng. Werkelijk om je kapot voor te schamen.

  • kletsmajoor

   Ik ben het wel met je eens, maar ik vind het ook verkeerd om PVV-stemmers over een kam te scheren als “klootjesvolk”. In wezen doe je dan deels wat Wilders ook doet: een groep uitzonderen op basis van een bepaald kenmerk en ze vervolgens afschrijven. Dat Wilders zoveel aanhang heeft heeft oorzaken die niet leuk zijn om onder ogen te zien (voor zover we ze kennen), Maar daar zullen we toch doorheen moeten om uiteindelijk Wilders wind uit de zeilen te nemen.

   PS: Je hoeft je niet te schamen voor het buitenland. Wat daar allemaal voor vreselijke dingen door politici worden gezegd (en zelfs gedaan), is in veel landen nog veel erger dan hier (Rusland, Oost-Europa, Midden-Oosten, Afrika, etc, etc.),

   (in antwoord op JerushaG)
  • Karl Ruprecht Kroenen

   Zulk gedrag vindt je bij alle soorten mensen in welke groepen dan ook.

   Maar zeg eens , schaam jij je verder niet voor de rest van onze politici?

   (in antwoord op JerushaG)
 3. marianne martens

  De zelfreflectie over de eigen Geschiedenis in Duitsland is vele vele malen beter dan in Nederland. Aan zelf reflecteren doen we niet, weten we nog geen eens. Conclusie: Duitsland heeft gelijk en andere landen ook.

  • Paulraw

   Dit is van woensdagavond ,Duitse TV .ZDF ,dus nog conservatief ook .
   Ook daar hebben ze oog voor opkomend rechts-extreem.
   Onze oosterburen zijn minder naïef
   Vanaf iets meer dan 6 min.
   NVU: Wilders werkt als ijsbreker voor ons.Na de PVV komen wij
   http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2116254/Die-europaeische-Rechte-organisiert-sich#/beitrag/video/2116254/Die-europaeische-Rechte-organisiert-sich

   (in antwoord op marianne martens)
  • Kopje thee

   Mwah, geloof me, dat is de Duitse Media en politiek, die onmiddellijk in een kramp schiet uit angst om voor nazi uitgemaakt te worden. De gewone Duitser is ook ontzettend moe van het ‘weg-met-ons’ waarvan jij trouwens nu ook weer een mooi staaltje ten beste geeft. Wat nou “wij reflecteren niet”. Ik heb op de middelbare school niet anders geleerd dan dat “wij” laf en fout waren in de oorlog, en dat het enige waarop we ons kunnen voorstaan onze tolerantie (weg-met-ons, let-niet-op-ons) is.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    of je nu in de kramp ( het idee dat het grotendeels is verwerkt vanwege de maximale aandacht) als burger schiet over je oorlogsverleden in Duitsland of je schiet in een kramp omdat je ziet en leest dat er van alles in Holland onder het tapijt wordt geschoven b.v. Holocaust slachtoffers, die hier niet meer welkom waren noch door de regering noch door burgers,verraders, de KNIL familie, de moorden in Indonesië, Korea, hetze tegen Buitenlanders, andere culturen. etc. Genuanceerd antwoord is nauwelijks mogelijk in dit medium. je vind elkaar niet in het midden. Zelfreflectie is niet het “ding” van Nederlanders. Gelukkig zijn er nu veel websites, die sluimerende zaken aan de orde brengen en diepgravend en reflectief zijn.Het verschijnsel Wilders ? Hoe ga je daar mee om? In ongeloof blijven steken? Je terugtrekken in je hol? of een aanklacht indienen tegen die gozer?

    (in antwoord op Kopje thee)
   • marianne martens

    Gisteren langs een vriend geweest, die uit Indonesië met zijn familie na de oorlog+ kamp naar Ned. is gekomen. Vader gewerkt aan de Birma spoorlijn. Als ratten ontvangen,kampen, geen doorbetaald loon en de beloofde vergoedingen konden ze naar fluiten. Vgls hem hebben de Ned. een minimum aan reflectief vermogen.Bij de uitspraken van Wilders weer ziedend vanwege de rassenhaat. Alle broers en kinderen zijn heel goed terecht gekomen maar met deze uitlatingen zijn ze geschokt en even uit het lood.

    (in antwoord op Kopje thee)
    • Kopje thee

     Misschien is het een generatie-geval? Die van mijn bouwjaar zijn in ieder geval op de middelbare school flink onderwezen in het weg-met-ons denken, de geschiedenisboeken hadden enkel zwarte bladzijden. Ook struikel ik in Nederland over de monumenten voor slachtoffers van slavernij en andere misdaden uit ‘t verleden. Daar hoef je in Groot-Brittanië echt niet mee aan te komen; die zijn koppig trots op hun verleden en tsja, de normen voor ‘t verleden gelden daar niet voor het heden, dat verhaal. (Om maar even een vergelijking te maken en bij mijn embleem te blijven.)

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      heb op school gezeten dat we zo’n dapper en strijdbaar volk waren, dezelfde diepe teleurstelling toen werd verteld dat St.Nicolaas niet bestond. Onbegrip, ontzet.droom aan flarden.

      (in antwoord op Kopje thee)
 4. Karl Ruprecht Kroenen

  Wat zo opvalt ,is dat er bijna geen aandacht wordt besteedt aan de oorzaak waarom iemand als Wilders zoveel aanhang heeft.

  In plaats van serieus daar werk van te maken trekt men kennelijk liever ten strijde tegen de grote kwaadaardige racistische blonde 18.

  Zeuren over GW en de toon&manier waarop hij zijn werk doet.
  Geen woord over de leugenachtigheid en laksheid van andere partijen.

  Maakt dat dan dat GW goed bezig is?
  Nee, maar ik vindt die selectieve verontwaardiging dan ook verbazend, en is deze niet meer een gevolg van hoe de media de zaken verdraaien?

  Tragisch land met tragisch mensen erin die zich linksom en rechtsom laten berijden door volksmenners.
  Daar is niet alleen GW er een van…
  Alleen moet hij er harder aan trekken omdat hij de media tegen heeft,terwijl de rest wat rustiger aan de boel kan manipuleren.

  Nog erger is dat zij zich druk maken om GW en voorbij gaan aan de problemen die we hebben en aan de slag gaan om het land weer op de rit te krijgen.
  Maar nee, liever zijn zij bezig met oorlog voeren tegen de politiek opponent en vervolgens als ze deze gewonnen hebben gaan ze weer verder met als eerste het eigenbelang veilig te stellen in partijpolitiek en persoonlijk opzicht.

  De werkelijke problemen waar dit land mee kampt zijn te complex om je vingers aan te branden en die mijdt men dan maar en in plaats daarvan gaan we met bijzaken aan de slag.
  En natuurlijk de toekomstige baan in Brussel veiligstellen.
  En signalen uit de samenleving dat de cultureel marxistische droom uit elkaar gespat is negeren we gewoon.
  Daar geven we GW de schuld van ,die heeft dit allemaal verzonnen.

  • PaulusJ

   Hulde hulde!

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Prikker

   Linksom of Rechtsom… het blijft verwerpelijk wat hij uitkraamt.
   Het enige waar die blonde kuifkip voor zorgt is dat we het niet hebben over waar we het moeten hebben.
   Ben wel met je eens dat de media zich hierin op hun slechtst laten gelden. Niet zozeer in hoe ze Wilders afschilderen, maar door het feit dat ze hem maar blijven prevaleren boven de inhoudelijke issues.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Karel Kritisch

   Wat een tendentieus stukje van je weer. Het is prima dat andere politieke partijen Wilders veroordelen want het is ook walgelijk wat hij zegt. Politieke partijen kunnen niet alle problemen in ons land oplossen, zij bepalen enkel het beleid. Het zijn wij burgers die de schouders er eens onder moeten zetten. Het is makkelijk altijd maar naar Den Haag te wijzen. Maar wat doe jij voor je land dan?

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Heldoppantoffels

    Lekker makkelijk deze reactie. Hoe makkelijk het is voor politiek den haag om volgens jouw redenering lekker weinig verantwoordelijkheid te hoeven nemen. “we moeten als burgers gewoon de schouders er eens onder zetten…” Kiezen wij burgers voor versoepeling van het ontslagrecht? Zorgden wij voor het ontstaan van de kreditecrisis? Waren wij het die onze vriendjes bij banken geen strobreed in de weg liggen om weer op de oude voet verder te gaan? Zijn wij burgers het die wetgeving mogelijk maken waarmee de grotere bedrijven in nederland €0,- belasting betalen? Etc etc.

    Ik vind jouw reactie slap gelul om mensen die onvoldoende invloed hebben op beslissingen, wel verantwoordelijk te maken voor het resultaat.

    Natuurlijk ben ik het ook niet eens met Wilders, hij heeft geen oplossingen voor een aantal van de problemen die hij -wel- terecht (en helaas zonder nuance) onder de aandacht brengt.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Ja dat zijn wij. Wij kiezen onze vertegenwoordigers. Wij kiezen wat we met ons land willen. Elke vier jaar doen we dat. Wij bepalen als volk welke wetten we willen. Actief en passief kiesrecht heet dat..

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Daar kan ik het onmogelijk mee oneens zijn, je kunt het echter ook moeilijk met mij oneens zijn dat het handelen van die vertegenwoordigers slechts zelden overeenkomt met de wens van ons burgers.

      In de praktijk hebben diezelfde vertegenwoordigers na de verkiezingen vaak schijt aan de belangen van burgers.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Sommigen wel anderen niet.
      Maar ik vind het schelden op politici vaak ook te makkelijk.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
 5. Kopje thee

  Soms, in een achterdochtige bui, denk ik dat Wilders een stroman is. De extreme gek die het allochtonenvraagstuk kaapt, zodat de rest het kan negeren als ‘PVV-praat’. Merkel was de eerste die toegaf dat de multiculturele samenleving geflopt is. Dóe er dan vervolgens ook iets mee, verbeter de situatie, i.p.v al je energie besteden aan het hoofdschudden over deze nar.

 6. j.krijgsman

  wat een mooi compliment

Reacties niet toegestaan