Onderhandelaar: ‘Maand uitstel van Amerikaans vertrek had mogelijk vrede opgeleverd in Afghanistan’

Het haastige vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan maakte de onderhandelingen met de taliban een stuk lastiger. Uitstel met een maand had een groot verschil kunnen maken bij de vredesbesprekingen, zegt een van de onderhandelaars.

Fawzia Koofi, Afghaans politicus en vrouwenrechtenactivist, stelt dat het chaotische vertrek de besprekingen in Qatar over een akkoord heeft ondermijnd. "Afghanistan is het slachtoffer van grove fouten," zegt de onderhandelaar tegen The Guardian.

"President Biden had dit enkel voor een maand kunnen uitstellen om te wachten op een politieke overeenkomst. Dan was er mogelijk een deal gekomen," aldus het voormalige parlementslid in Kaboel dat twee moordpogingen overleefde. Het abrupte vertrek heeft onnodig veel mensen in gevaar gebracht, zegt Koofi.

"We willen allemaal dat de internationale strijdkrachten vertrekken. Het is niet duurzaam of logisch om een buitenlandse macht je land te laten beschermen, maar dit is zo slecht getimed door de VS, midden in onderhandelingen en vlak voor we tot een akkoord zouden komen," gaat Koofi die vorig jaar nog genomineerd was voor de Nobelprijs voor de Vrede, verder.

"Als de Amerikanen hadden vastgehouden aan hun politieke voordeel, druk waren blijven uitoefenen op de taliban en alle drukmiddelen tegen hen hadden gebruikt, dan denk ik dat ze een deal hadden kunnen uitonderhandelen."

Koofi laat weten dat ze niet naar het buitenland vlucht, hoewel ze vreest voor Afghaanse vrouwen en meisjes. "Vrouwen voelen zich in de steek gelaten, mannen voelen zich in de steek gelaten. Ze voelen zich bedrogen. Wereldleiders waren niet eerlijk in wat ze zeiden."

Bron(nen):   The Guardian