Klimaatverandering bedreigt de mensheid

Politiek
maandag, 31 maart 2014 om 7:20
welingelichtekringen header 1
Er dreigen zeer ernstige consequenties voor de mens en de mensheid als gevolg van de opwarming van de aarde. Een nieuw baanbrekend rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, de IPCC, verhoogt de waarschuwingen naar een nieuw niveau. Volgens de IPCC zal de wereld te maken krijgen met ernstige voedseltekorten als we de uitstoot van broeikasgassen niet sterk verminderen. Ook de rijke landen zullen dan hongersnoden krijgen, schrijft de Guardian, op basis van het rapport dat vandaag in Yokohama wordt gepresenteerd.
Vaststaat dat de aarde door menselijke activiteiten opwarmt, vindt het IPCC. Niet vaststaat met hoeveel de temperatuur zal stijgen. Dat hangt mede af van de vraag of we ons gedrag gaan aanpassen
Bij een opwarming van één graad (vanaf nu) komen kwetsbare ecosystemen, zoals de koraalriffen en het Noordpoolgebied, in gevaar. Bij twee graden erbij zal extreem weer volgen, zoals droogte of heftige neerslag. Twee à drie graden erbij en de wereld wordt in tweeën gedeeld. In gematigde zones, zoals Rusland en Noord-Europa, profiteert de landbouw van de opwarming, terwijl elders, met name in de tropen, door hitte en watertekorten de oogsten mislukken. Bij een opwarming van vier graden - als we doorgaan zoals we nu doen - komt de mondiale voedselproductie in gevaar en loopt de mensheid gevaar.
De stijgende temperaturen leiden ook tot spanningen rondom water en energie. Maar ook de kans op natuurrampen, zoals de tyfoon Haiyan die in november 2013 over de Filipijnen raasde, neemt toe door klimaatsverandering.
Bron(nen): Guardian