Saoediërs zijn doodsbang voor een revolutie in Bahrain

Politiek
door Admin
donderdag, 24 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De onrust die momenteel nog altijd heerst in het piepkleine golfstaatje Bahrain kan enorme invloed hebben op het gigantische buurland Saoedi-Arabië. De bevolking van Bahrain bestaat voor een groot deel uit sjiitische moslims. De koninklijke familie, die als absolutistische vorsten heersen over het land, zijn Soennieten. De rechten en rijkdom zijn niet bepaald gelijk verdeeld tussen de twee bevolkingsgroepen. De demonstranten in Bahrain willen dat de koning democratische hervormingen doorvoert of opstapt. Ook Saoedi-Arabië heeft een grote Sjiitische minderheid. Het koningshuis aldaar is bang dat wanneer het in Bahrain lukt om de koning tot concessies te dwingen, hun eigen Sjiitische minderheid op ideeën gebracht wordt, zeker met de voorbeelden uit Egypte en Tunesië in het achterhoofd.
De Saoedische koning probeert onrust in zijn land voor te zijn door met financiële voordeeltjes te strooien. Zo krijgen overheidsmedewerkers 15% salarisverhoging en kunnen alle burgers rentevrije leningen aanvragen bij de staat. Totale kosten van dit potje, zo'n 10,7 miljard dollar. Geld zat tenslotte. De situatie in het buurlandje lijkt echter op geen enkele manier gunstig te kunnen uitpakken voor Riad. Bloedige repressie is destabliserend, maar een constitutionele monarchie is ook geen fijn vooruitzicht. Bahrain en Saoedi-Arabië zijn door een bijna 20 kilometer lange landbrug met elkaar verbonden. Saoedi-Arabië controleert grote delen van de Bahrainse economie, door investeringen en steun aan het koningshuis. Het Saoedische leger kan via de brug binnen uren ter plaatse zijn als er iets gebeurt dat hen niet zint, volgens bronnen een van de redenen waarom de brug gebouwd is. Bahrain is bang voor de Saoediërs. Op straat in de hoofdstad Manama gaan al dagen geruchten dat het leger op het punt staat het landje binnen te vallen. Volgens een anonieme regeringsfunctionaris heeft de koning tegen de Saoediërs gezegd 'nog geen militaire hulp te willen.'
Een strategisch voordeel voor Bahrain is dat de Amerikaanse vijfde vloot er zijn thuisbasis heeft. Dat tempert ook de angst voor een Saoedische invasie wat. De toekomst van Bahrain ligt letterlijk in handen van die twee zwaargewichten: de VS en Saoedi-Arabië. De protesten gaan op dit moment door. Als teken van goedwilligheid heeft de regering 23 politieke gevangenen vrijgelaten die een belangrijke rol in de oppositie spelen.
2797162159 d4c2e0069e b
De King Fahd landbrug tussen Saoedi-Arabië en Bahrain