Nepotisme: ontwikkelingshulpclub SNV maakte familieleden en vrienden rijker

De ontwikkelingsorganisatie SNV heeft opdrachten gegund aan familieleden en vrienden.Dat blijkt uit interne SNV-documenten die in handen zijn van de Volkskrant.
OPdrachten voor advieswerk, een ict-project en vertaalopdrachten werden niet aan de beste gegeven, maar aan bekenden en familie.
Uit de documenten blijkt verder dat SNV Latijns-Amerika de Europese aanbestedingsregels overtrad. Door het splitsen van aanbestedingscontracten met een gerenommeerd televisiebedrijf bleef de afdeling onder de 193 duizend euro. In werkelijkheid ontving het tv-bedrijf 428 duizend euro voor het maken van een vijfdelige documentaireserie over ontwikkelingshulp in Latijns-Amerika, die in april 2009 werd uitgezonden op BBC World.
Het splitsen van contracten om onder de aanbestedingsgrens te blijven, is verboden.
De Volskrant staat niet alleen in de vaststelling dat er rare dingen gebeuren met ontwikkelingsgeld bij SNV. De SNV vindt het namelijk ook zelf. Maar niet hardop:de feiten komen aan het licht in een memorandum van SNV, waarin de 'zeer zorgwekkende' uitkomsten van een intern financieel onderzoek worden besproken. Volgens het onderzoek was SNV zowel op financieel terrein als op het gebied van personeelszaken 'not in control'.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken was niet op de hoogte van de feiten. Volgens SNV zijn de geconstateerde problemen in 2010 definitief opgelost.

SNVwas dit jaar al eerder in het nieuws. Ze wekte de woede van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer door lange tijd te weigeren het salaris van directeur Dick Elsen (160.000)te verlagen. Ook viel het fout dat de top van SNV onlangs uit eten ging in een van de duurste rstaurants van Nederland
Detail: Lodewijk de Waal is voorzitter van de Raad van Toezicht bij SNV. Inderdaad, Lodwijk van de ING-bonus.

Bron(nen):   De Volkskrant  Nieuwsuur