"Kernramp in België is kwestie van tijd"

Hij wil geen paniek zaaien, maar doet het toch. De Belgische nucleair chemicus en documentairemaker Alain de Halleux waarschuwt dat er ook in België kernrampen kunnen gebeuren. “Het is alleen maar een kwestie van tijd."
Een interview met De Halleux verschijnt morgen in Humo, maar De Morgen heeft het al kunnen lezen en citeert: "Je houdt het niet voor mogelijk hoe onveilig onze centrales zijn. Wist u dat de gebouwen van de Belgische kerncentrales voorzien zijn op een druk van 5 bar per vierkante centimeter? Dat is twee keer niets! Een fles spuitwater is bestand tegen een druk van ongeveer 120 bar." 
Volgens De Halleux is kerncentrale Doel 1 (bij Antwerpen) gevaarlijk omdat er geen degelijke betonnen fundering onder ligt. En Tihange 1 (zo'n 25 kilometer ten zuiden van  Luik) is, zegt Halleux, een reactor met een fragiel deksel. "Die dingen zijn veertig jaar oud, hé." Doel 1 en Tihange 1 moeten volgens hem meteen dicht en dat is ook de mening van andere onafhankelijke experts, zegt hij. 
De Belg vindt het sluiten van de centrales geen optie. België is - op Frankrijk en Litouwen na - het meest afhankelijk van kernenergie. De Halleux ziet maar één tussenoplossing: nationaliseren, dus uit het winstbejag van de privésector halen. "En maximaal inzetten op veiligheid."

Bron(nen):   De Morgen