The Economist: We moeten Poetin tegenhouden

Eerst viel Poetin Georgie aan en we deden niets. Toen pikte hij de Krim in, en we werden een beetje boos. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op het Oosten van de Oekraine. "We moeten hem tegenhouden voor hij voor de deur staat". The Economist is ongerust over de slappe reactie van het westen op de expansiedrift van tsaar Vladimir Poetin. Rusland zegt dat het niet de macht is achter de inname van steden in het oosten. Maar dat gelooft geen zinnig mens, schrijft The Economist. Rusland heeft belang bij instabiliteit in het buurland. Het kan zo verkiezingen voorkomen, die het regime in Kiev legitimiteit geeft en het kan een smoes zijn voor interventie. Het westen moet oppassen, want Poetins honger is niet gestild

Bron(nen):   The Economist      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Bij zo’n hetzerige propagandafoto boven een artikel past een passend tegengeluid uit de Pravda 🙂

  http://zaplog.nl/zaplog/article/washington_drijft_de_wereld_tot_oorlog

  Als het een valse vlag blijkt te zijn zal het me niet verbazen

  Prof Hamelink v.a. 2.20 min.

  http://www.youtube.com/watch?v=MDhY-PLZE7M

  http://zaplog.nl/zaplog/article/valse_vlaggen_zoeken_met_pasen_oekraine_volkskrant

  Ter herinnering
  http://zaplog.nl/zaplog/article/alleen_multinationals_hebben_geprofiteerd_van_de_irak_oorlog

  • Peter

   Hoog spel van de elite. Hopen dat het goed gaat anders stort alles in. Het is het spelletje alles of niets voor hen. De wereld is nog steeds niet 1. En het gaat knallen. Dat moet wel. Ik geloof Amerika op z’n woord, want anders delven hun het onderspit, maar eerst wij. Het einde van de koude oorlog was uitstel van exekutie. Alle wapens die ooit zijn uitgevonden werden of worden allemaal gebruikt.
   En de multinationals gaan zo ver dat ze zelfs de gezondheid van de massa op het spel zetten en ze zeggen er zelfs nog bij dat het je eigen schuld is. Allemaal eigen verantwoordelijk, maar de elite heeft totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel.
   Dat gaat steeds weer mis alleen nu gaat het hartstikke mis.

   (in antwoord op Paulraw)
 2. Gerry Key

  Is de schrijver soms een neonliberaal?

  http://stopdebankiers.nl/het-neoliberale-kapitalisme-maakt-zichzelf-kapot/#.U1TSQ_l_t0Z

  • Heldoppantoffels

   Leuk. Ik zei op 17 jarige leeftijd (24 jaar geleden) al dat het kapitalisme een nieuw gezicht nodig heeft, of meer een reset waarbij het systeem niet ongecontroleerd kan blijven en eenvoudige burgers kan uitzuigen om een kleine elite te dienen. Soms denk ik wel eens dat ik toen wijzer was dan nu.

   Anyway, deze grote machtsblokken hebben niets goeds voor met de mensheid. Zij strijden niet voor ons, ook de VS niet.

   We hebben mensen/politici nodig die gaan nadenken over de vraag, waar willen wij als mensheid over 20,50 of 100 jaar staan?? Het kapitalisme helpt dit proces beslist niet.

   (in antwoord op Gerry Key)
   • Johan Vermeulen

    Fijn dat U zo tevreden met Uzelf bent.
    Dat ben ik ook. Over mijzelf. In 1990 ijverde ik voor een landelijke discussie over de massa-immigratie. Heb toen ook tegen een wethouder geroepen: ‘De massa-immigratie zal hèt onderwerp van discussie zijn over 10 jaar! ‘ ( Toen werd er helemaal nooit nergens over gesproken. Mij werd altijd verweten een fascist te zijn! Dat was het niveau toen.

    On topic:
    Kijk nog eens goed wat Putin doet.
    Misschien is hij niet zo slecht als U denkt. Misschien is hij wel juist de persoon die U helpt bij uw streven, bij Uw wensen.

    Hij heeft de oligarchen Rusland uit gegooid. De grootste, en de ergste. Nu zijn er nog wel oligarchen, maar het is te overzien. En: zou Putin het wel overleven als hij àlle misdadigers op pakte? Denk aan het lot van Kennedy.

    Verder: Putin houdt zich aan de internationale rechtsorde. dwingt Amerika om dat ook enigszins te doen.

    En: de BRIC landen zijn sluipenderwijze bezig om de petrodollar te vervangen door hun eigen munten. Dàt is de basis onder de macht van de banken en van Amerika.

    Als Putin het niet zou doen, wie dan wel?
    En wat is de kans dat Putin dit zal overleven? Heeft U daar al bij stil gestaan?
    ( Denk aan de drie Zuid Amerikaanse leiders die allen binnen 1 jaar kanker kregen.)

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Sorry het komt allemaal een beetje onsamenhangend op mij over en dat maakt het wat moeilijker om te reageren.

     Macht corrumpeert. Indien een democratie naar behoren functioneert dan heb ik veel meer vertrouwen in een goede aanpak van de problemen in onze maatschappij, dan wanneer 1 man het voor het zeggen heeft.

     Klopt voor wat betreft de zuid amerikaanse leiders die ‘plots’ kanker krijgen, ik vertrouw dat ook niet. Om vele redenen beweer ik dus ook dat het zogenaamde Westen aan het afglijden is naar een zeer bedenkelijk niveau. Ik heb net zo weinig vertrouwen in de Russen.

     (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Johan Vermeulen

      Dat het rommelig is, ben ik wel met U eens.

      Àls een democratie echt goed fuctioneert is ie de minst kwade bestuursvorm, dat wordt veelal aangenomen.
      Nu wil het geval dat de allermachtigste ‘democratie’ is gekaapt door de 1%. En de meeste mensen hebben dat niet door.
      Ook wil het toeval dat de twee machtigste ‘dictaturen’, China en Rusland, landen zijn waar het gewone volk heel erg vooruit gaat de laatste 25 jaar: zowel materieel als ook qua vrijheid.

      En als klap op de vuurpijl wil die Amerikaanse 1% nu die twee landen, China en Rusland, die haar hegemonie bedreigen, kapot maken. Ze beginnen bij Rusland. Het voorbereidende werk was: op allerlei manieren Putin te bashen.

      We zien dat het leven voor de gewone man in de VS steeds slechter wordt, en in Rusland en vooral China wordt het steeds beter.
      De 1% is daar debet aan.
      Laten we dat goed doorzien, en die 1% flink in de gaten houden.
      Heel veel ‘kwaads’ dat U over Rusland hoort, is een leugen.
      Die leugens zijn nodig, want de VS lokt de Russen uit om de Ukraïne binnen te vallen.
      Dat zal eerdaags ook gebeuren. Het past in een plan van de VS om Rusland kapot te maken. Maar of dat lukt?
      De BRIC landen handelen al in olie buiten de dollar om. De petrodollar is de kurk waar de VS op drijft: elk land moet in $$ betalen, en dus moet iedereen zaken aan de VS verkopen. Terwijl de VS het geld kan drukken. ( Een plan van Kissinger, in 1973, onder de dekmantel van de Israel oorlog en van OPEC.)
      Handel in olie buiten de $ om, dat was een van de redenen om Saddam kapot te maken.
      Het worden spannende tijden.

      Groet, JV

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
 3. moderntimes5

  DE Amerikanen voeren continu oorlog, Viet nam 3.5 miljoen doden, Grenada, Koeweit Joegoslavie Irak Libie Afghanistan.

  En het Westen is te vertrouwen,

  In 1990is er een overeenkomst gemaakt met de Russen geen uitbreiding van de Navo naar het oosten, het westen heeft zeker last van alzheimer light.

  • Heldoppantoffels

   Volgens mij zijn beide machtsblokken behoorlijk ziek. Misschien moet je eens een verhuizing naar het oosten overwegen?

   Verder valt het mij op dat er op dit onderwerp in ene allerlei ‘nieuwe’ mensen reageren en goedkeuring geven aan andere berichten. Het is net alsof dit bericht aan enige manipulatie onderhevig is.

   (in antwoord op moderntimes5)
  • Peter

   Je vergeet dat de Russen ook hebben lopen stoeien en rommelen in Afghanistan. Natuurlijk is Azië een leuke speelplaats om elkaar de loef af te steken. Rusland is veel groter dan Amerika. Alaska hebben ze schijnbaar afgestaan voor een vriendenprijsje. Toch kun je niet uitsluiten dat beide landen aan grootheidheidswaanzin lijden. Je kunt de Amerikanen niet beschuldigen iets van wat de Russen al veel langer doen en die ervan vrij pleiten.
   Sterker nog: Ze hadden na de 2de WO zelfs half Europa in hun greep. Afgezien van het feit van het Ottomaanse rijk.
   Ik ben bang dat we daar niet zo moeilijk over moeten doen.

   Als we zien wat kolonisatie is Afrika heeft gebracht waar we nog steeds heerlijk van na genieten. En het rommeltje in Irak en Afghanistan.
   Je kunt je ook wel afvragen of mensen met een lager bewustzijn wel tot de eerste wereld willen behoren ?

   Als we kijken naar de bakermat van de moderne beschaving dan kun je je afvragen of we nog niet erg barbaars en primitief zijn.

   Voorop gesteld dat de Amerikanen ons geholpen hebben nadat ze eerst verwarring en anarchie hadden gekweekt in Europa en ver daar buiten mag je je afvragen of we de mensaap status wel verlaten hebben ?

   De toestand in Syrië is ook alleen maar te danken door het gevecht tussen de Amerikanen en de Russen.
   Misschien komen de Chinezen er binnenkort ook bij kijken.
   Dan wordt het helemaal lachen met het gele gevaar.

   (in antwoord op moderntimes5)
 4. Johan Vermeulen

  “Eerst viel Poetin Georgie aan..”

  Fout. Eerst viel Georgië het landje Zuid Ossetiuë binnen en doodde 147 burtgers met bommen. In 1991 en 92 hadden de Georgiers daar ook al een kleine genocide gepleegd. Het enige dat Rusland deed was Ossetië helpen en de Georgiers terug dringen. Zie: wikipedia.

  ‘Toen pikte hij de Krim in.”
  Fout.

  Na te zijn overeen gekomen dat niet alleen het Warschau-pact zou worden opgeheven, maar ook de NAVO, behield het Westen toch de NAVO.

  In alle buurlanden van Rusland werd luchtafweeer geplaatst, zodat Rusland zijn atoomwapens in feite niet meer als afschrikking kan gebruiken.

  Dan investeerde de VS in totaal 5 miljard dollar om ook de Ukraïne van Rusland af te halen. In 2004 lukte het half. In 2013 had men zelfs fascisten en snipers nodig om met geweld de Ukraïne te verzwakken.

  De mensen in de Krim zagen het allemaal met heel veel angst en beven aan.

  Rusland kwam hen te hulp. Bravo, mijnheer Putin.

  These are the facts: De VS heeft na WO2 al op 33 landen bommen gegooid. Hebben al 12 miljoen mensen gedood, en de levens van een veelvoud verknoeid. http://tiny.cc/vi1niw

  De Russen verzetten zich daar tegen. Mogen ze?

  • Heldoppantoffels

   Ik ervaar dat je een duidelijke liefde hebt voor Tsaar Poetin en een afkeer voor de Cowboys uit de VS.

   Die afkeer tegen de VS die deelt tegenwoordig bijna ieder weldenkend mens, maar jouw liefde voor die Poetin vind ik wel eng.

   Zowel de overheden in de VS als in Rusland staan bij mij niet in het lijstje met respectabele landen. Manipulatie, diefstal van andermans land/eigendommen is wat deze machtsblokken tot de hoogste kunst hebben verheven. Beide machtsblokken schuwen geen enkel middel van simpele manipulatie tot regelrechte moord om de eigen belangen te dienen.

   MLK:
   “Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.”

   (in antwoord op Johan Vermeulen)
   • Johan Vermeulen

    Putin wordt met grove leugens en kolossale Media-power aangevallen en zwart gemaakt.

    Leg mij nu eens uit:
    – Welk land heeft Putin veroverd? Of bewust vernietigd?
    – Welke mensen heeft hij gedood?
    – Welke burgeroorlog heeft hij bewust veroorzaakt?

    Voor Amerika is de lijst erg lang.
    En dan spreek ik nog niet over de bankencrisis die ze heel waarschijnlijk met opzet hebben veroorzaakt. Volgens bepaalde berekeningen kost zo’n crisis ook enkele miljoenen doden.

    Wat is er zo vreemd aan om sympathie te hebben voor iemand die ‘het kwaad’ een hyalt toe roept, ook al weet hij dat hij die strijd misschien zal verliezen.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Werkelijk??? Poetin is ook niet vies van machtspelletjes in de tuin van de buren, Georgië beschouw ik als een voorbeeld daarvan. Daar ben jij het niet mee eens en weet je? Dat hoeft ook helemaal niet.

     Ik vind dat alle machtsblokken ziekelijke trekjes hebben. We hebben wereldwijd politici nodig die een visie gaan vormen over waar wij als mensheid over 20/50/100 jaar willen staan.

     Verder ben ik het wel met je eens dat de media hier ook vreselijk manipulatief werkt en helaas te weinig aan objectieve verslaglegging doet.

     (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Johan Vermeulen

      Beste Held.

      Heel machtige en grote landen kunnen met hun buren doen wat ze willen. Het beste is als die buren dat begrijpen en samen werken met die grote buurman.

      Een klein land fungeert een beetje als een buffer, een veiligheids-gebied.

      Wat de VS deed in 1990 was Rusland voorhouden dat het zijn verdediging kon ontmantelen, en dat zijn buffer zou worden gerespecteerd.

      Ambassadeur Matlock: http://tiny.cc/j3xtex

      Maar via een zetbaas, Shakasvili, werd er toch aan die buffer geknaagd. De VS is dus de kwaaie peer, de agressieveling, de onbetrouwbare.

      De reacties van Rusland zijn begrijpelijk, normaal zelfs.

      Uw wensdenken: “We hebben wereldwijd politici nodig die een visie gaan vormen over waar wij als mensheid over 20/50/100 jaar willen staan.” is heel braaf. Niemand zal het daar mee oneens zijn. Maar begin nu maar gewoon met het handwerk: de leugenaars en de agressievelingen ontmaskeren en exposeren in de Media.

      Want ze hebben de westerse journalistiek in hun zak.

      Allerlei feiten worden in onze media 1x genoemd, en worden dus nooit onderdeel van ons wereldbeeld.

      Leugens en zwartmakerij worden elke dag weer in de media gebracht, en worden dus de basis van ons wereldbeeld.

      Werkelijk gebeurd:

      – Ukraïnse opstandelingen zijn grotendeels antisemiet.

      – Ze hebben de snipers zelf ingehuurd, en beschuldigden Yanukovich er van. http://tinyurl.com/kwbzno2

      – de VS betaalde 5 miljard $ om de Ukraïne te destabiliseren.

      – Etc. etc.

      Niet gebeurd:

      – Rusland dat antisemitische pamfletten uitdeelt.

      – Rusland dat politici martelt in Ukraïne

      – Rusland dat gas als drukmiddel gebruikt

      – Rusland dat van plan zou zijn Polen etc aan te vallen.

      Al deze niet gebeurde zaken bepalen onze krantekopen. De wel gebeurde zaken halen slechts énkele media, en slechts 1 maal.

      Op dezelfde manier is Irak kapot gemaakt: 5 leugens waren de basis voor de inval.
      Op dezelfde manier is Libië kapot gemaakt: Ghadaffi ZOU wellicht zijn volk gaan bombarderen.
      Op diezelfde manier is Syrië kapot gemaakt: Assad ZOU op vreedzame demonstranten hebben geschoten. ( Niet waar: ook daar waren het snipers die zowel op agenten als op demonstranten schoten. Dat staat allemaal vast, maar haalt de media niet)

      Zo wordt ons beeld van de wereld misvormd.

      Zo steunen we de bullies en helpen mee aan de vernietiging van de zwakkeren. Een treurig lot.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan