Weer een asielzoeker die van de IND geen hulp kreeg en zelfmoord pleegde

Een Armeense asielzoeker heeft zelfmoord gepleegd, terwijl hij onder toezicht van de Nederlandse overheid stond. De man had een zware psychiatrische stoornis. Toch kreeg hij sinds zijn aankomst in Nederland, half december vorig jaar, geen psychiatrische begeleiding. Hij leed aan waanideeën, vertelt zijn advocaat Eva van den Hombergh aan NRC. De IND wilde de man uitzetten. Dreiging van suïcide was geen reden om daarvan af te zien. „Gelet op het feit dat de man een verblijfsvergunning in Duitsland had, moest hij terug naar Duitsland. Bovendien stond hij in Duitsland al onder behandeling”, zegt een woordvoerder van de IND in een reactie.

Naar aanleiding van de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, begin vorig jaar, beloofde verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven  dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) humaner te werk zou gaan en de ‘menselijke maat’ in het beleid beter in het oog zou houden. Dolmatov zat onterecht vast in vreemdelingendetentie en zijn medische overdracht was niet op orde.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik ben vóór verruiming van het asielbeleid, en vooral voor kinderen die hier zijn geboren maar op de een of andere manier uit de boot vallen. Laat ik daarmee beginnen. Maar al te goed is buurmans gek!

  Deze meneer had een verblijfsvergunning voor Duitsland. Daar had hij niets te vrezen, neem ik aan. Hij had suïcidale neigingen, lees ik. Daar had hij dan in Duitsland voor behandeld moeten worden. Dat Teeven hem wilde uitzetten, vind ik dan ook redelijk.

  Dat hij uiteindelijk de hand aan zichzelf heeft geslagen, is heel triest. Maar dat gebeurt nu eenmaal met suïcidale mensen. Mogelijk zou hij dat ook in Duitsland hebben gedaan.

  Het feit dat de man Armeen is en ten onrechte asiel had aangevraagd, wordt nu aangegrepen om het asielbeleid in een kwaad daglicht te stellen. Niet dat het beleid perfect is, verre van dat, maar dit gaat me te ver.

  • Templein

   Ik heb ergens gelezen dat het de staat aan te rekenen is dat er geen psychiater aan te pas is gekomen om de situatie in te schatten. Als dat zo zou zijn, blijft de rot van Nederland doorgaan met aantasting van fatsoenlijk beleid en uitvoering ervan.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Pietje_Precies

    in Armenie had ie ook geen psychiater….
    het is altijd vervelend als iemand de hand aan zichzelf slaat, maar om daar nou het hele asielbeleid voor ter verantwoording te roepen gaat wel heel ver. we zijn hier zover doorgeschoten in de maakbaarheid, dat er nergens meer een fout gemaakt mag worden. fouten zijn menselijk en waar mensen werken worden ook fouten gemaakt. hoewel je streeft naar 0% is dat gewoon onhaalbaar. Als nou werkelijk de ene na de andere dood neervalt, kun je pas stellen dat er iets aan de hand is.
    vooralsnog is het grootste probleem dat nee in Nederland geen nee is maar een argument om de volgende bodemprocedure te starten. die dan weer zo zorgvuldig wordt uitgevoerd dat het 6 jaar duurt voordat het een echte nee is. Dat is pas mensonterend. Maar het individu in kwestie kan ook na de 1e nee beslissen het land te verlaten.

    (in antwoord op Templein)
    • marianne martens

     “Schandalige stelling”. Wel wat hoog van de toren geblazen, u mag uw mening hierover hebben, gaat U eens informeren bij advocaten,rechters,kerken, die zullen ongetwijfeld zeggen dat deze problematiek al tientallen jaren bestaat bij asielzoekers in gevangenissen waar ze niet horen,met het hele circuit van medewerkers bedoelde ik ( inderdaad, wel wat dom opgeschreven ) dat binnen werksystemen men zich als medewerker heel snel aanpast wat de RvB, Directies, tussenmanagement aanvoeren in hun beleid. ( in taal, gedrag )
     Kijk naar de Gezondheidszorg, Kijkcijfers. het is ingeklonken in de tegenwoordige moraal.Er worden nu weer allemaal argumenten aangevoerd op details, Armenië, volkerenmoord, doodzwijgen,herstel met grote moeite, lijden, 2e generatieconflicten etc.Waar ik heel erg van schrik is, dat er wel humane groeperingen bestaan gelukkig, maar het Politieke democratische systeem door en door rot is. Als laatste heb ik ook mee- gekwekt met windbuilen, laf en meegaand, vieze smaak
     in de mond, spoelen etc. ben niet slechter of beter. Dat we als ratten in de val zitten is misschien omdat de veelheid aan bureaucratische buffel -systemen zich zullen verfijnen en mientje en markje de klos zijn.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
    • MGLMV

     De man is medische hulp onthouden, m.a.g. een te voorkomen dood. Dáár gaat het om. Niet om z’n achtergrond, land van herkomst of de rest van je stompzinnig gel*l waarmee je op de proppen komt om het te bagatelliseren.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
  • marianne martens

   U en Templein hebben gelijk. Echter, het onthouden van acute en reguliere medische hulp bestaat in dit land al heel lang. De tragische stergevallen staan niet op zich zelf. Het hele circuit van medewerkers, artsen, directeuren doet mee aan de val/ hel/ van het sterven van een asielzoeker/ medemens. Opbeurend is dat wij als Nederlanders gezamenlijk als ratten in de val zitten. Wat te doen?

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Pietje_Precies

    dit is een schandalige stelling.
    emigreren naar utopia lijkt me voor u de enige oplossing

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Utopia is niet vergelijkbaar of net zo vergelijkbaar met alle vormen van staatsindelingen/vormen.Heb wel met veel genoegen op jonge leeftijd Utopia van Thomas More en Plattel? gelezen. Mooie fragmenten. Alle vormen ( naar Grunberg ) met – isme, waaronder ook kapitalisme zijn uiteindelijk niet levensvatbaar. De samenleving is niet maakbaar wat over blijft is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, waarom dan niet met genegenheid en liefde voor de ( beetje hysterisch ) vertrapten onder ons verder de weg te wijzen of te ondersteunen tot verder.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. Vogelbeest

  Tijdens mijn studie heb ik bijgebeund als bewaarder op een politieburo in een grote stad.
  Ongeveer iedere vreemdeling beweert iets te mankeren, suïcidaal te zijn, medische behandeling nodig te hebben etc.
  Als er van je 100% gedetineerden 98% beweert iets te mankeren wordt het een beetje moeilijk om een en ander serieus te nemen.

Reacties niet toegestaan