Ophef onder personeel FORUM over topsalaris en declaratiegedrag directeur

Directeur Sadik Harchaoui van FORUM, het gesubsidieerde instituut voor multiculturele vraagstukken, ontvangt een salaris van 142.000 euro per jaar voor 4 dagen werken per week. Daarnaast is Harchaoui voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), waarvoor hij 33.000 euro bruto per jaar toucheert.
 Daar heeft de Raad van Toezicht voor gezorgd. De Raad heeft het salaris van Harchaoui de afgelopen 6 jaar met circa 50% verhoogd. Niet raar dat medewerkers van het instituut dat aan de grote klok zijn gaan hangen. 'Wij zijn een gesubsidieerde instelling, speciaal ingericht voor kwetsbare mensen en hun belangen, en geen bedrijf,' zegt een anonieme medewerker in de Volkskrant. ‘Harchaoui heeft de macht van FORUM naar zich toegetrokken, en profiteert daar ook financieel van.' Naast het salaris blijkt uit interne documenten ook dat Harchaoui in 2006 een 'bijzondere uitkering' heeft ontvangen van ruim 58.000 euro. In 2009 kreeg hij nog eens een bonus van anderhalf maandsalaris.
 Ook het declareren van luxe hotelovernachtingen, maaltijden en een dvd-speler voor in zijn door FORUM betaalde auto kan volgens medewerkers niet door de beugel. 
Verder wordt er geklaagd over belangenverstrengeling. Een vorig jaar door FORUM ingeschakelde stichting blijkt gevestigd op het huisadres van Harchaoui. De Raad van Toezicht van FORUM laat bij monde van Eerste Kamerlid Pauline Meurs (PvdA) weten dat de instelling zich in een 'transformatie' bevindt. 'Wij wilden dat een sterke leider als Harchaoui die zou uitvoeren. Om hem voor FORUM te behouden, is zijn salaris naar boven bijgesteld.'

Bron(nen):   de Volkskrant