Ambtenaren vinden het fijn als grote ICT-projecten mislukken

Bij de overheid lijken alle ICT-projecten wel gedoemd om te mislukken. Zowel bij de rijksoverheid als bij gemeente mislukt de ene na de andere poging om grote ICT-projecten in te voeren. Dat zit in het systeem, zegt ict-ondernemer René Veldwijk, die vandaag in de Tweede Kamer wordt gehoord door de tijdelijke commissie ICT, tegen De Telegraaf. Hij kan het weten, omdat hij bij grote projecten van de overheid was betrokken. Volgens hem is het systeem bij de overheid 'doodziek'. Ambtenaren hebben volgens hem namelijk ’baat bij mislukkingen’, en grote bedrijven die op belastinggeld uit zijn worden amper gecontroleerd.  „Ambtenaren hebben baat bij falen”, stelt hij tegen De Telegraaf. „Er zitten geen straffen in het systeem als er weer eens veel te veel geld wordt uitgegeven. Het tegendeel is waar, de prikkel voor ambtenaren is andersom. Ambtenaren worden beloond voor slecht gedrag. Ze kunnen ongestoord gigantische projecten opzetten, zodat zij meer werk en geld naar hun afdeling zien gaan.” Per jaar geeft de overheid 4 à 5 miljard euro uit aan falende ict-projecten. Hoe dat binnen de perken moet worden gehouden, zien de Kamerleden in de commissie als belangrijkste opdracht.

Veldwijk denkt dat de oplossing niet makkelijk is, omdat er in het hele systeem fouten zitten. Zo ziet hij dat er enorm veel externen worden ingehuurd. Zo veel, dat zij vaak de dienst uitmaken en niet de ambtenaren zelf. „Die denken niet aan het publiek belang, die denken aan winst.”

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het systeem bij de overheid is ‘doodziek’. Meer woorden zijn niet nodig.

 2. AT

  Ik heb wel wat vrienden die bij gemeenten of overheid werken en af en toe wordt ik misselijk als ik ze hoor praten over wat voor ‘projecten’ ze aan het opzetten zijn en hoeveel erover wordt ‘vergaderd’. Voer voor verhitte discussies op verjaardagen. Zegt de term ‘technisch weer’ jullie iets? Dat betekend: het is zonnig en aangenaam genoeg buiten om eens ‘veldwerk’ te verrichten i.e. wandelingetje maken.

  We babbelen steeds over schrappen van fondsen en subsidies. Ik ben voor cultuursubsidies als het om significante bijdragen gaat aan onze cultuur, trots op zijn en steunen! Laten we eerst eens een klimaat van efficiency en risico bij de overheid creëren. Door verhoogde prestaties zouden we jaarlijks honderden miljoenen bezuinigen….zo niet meer… Kappen met die heerlijke uurtarieven, vakanties en zekerheden. Er moeten koppen rollen als er grove fouten gemaakt worden.

 3. Templein

  Die tijdelijke commissie ICT brengt ongelooflijk veel interessants boven water. Alsof er in Nederland alleen nog maar fyraproducten afgeleverd kunnen worden.

  Wordt dit de extreme uitkomst van een neoliberaal stelsel? De Enron-maatschappij waar Paul Verhaeghen over schrijft?
  Mensen als competitieve wezens, alleen uit op hun eigen profijt, voordeel voor iedereen, iedereen doet in competitie zijn best om de top te bereiken.

  Die maatschappij moest betere en goedkopere producten bieden in combinatie met efficiëntere dienstverlening binnen één gemaakte vrije markt met de onzichtbare hand vanuit een centraal management.
  Het echte resultaat wordt met de dag zichtbaarder: een Fyra-maatschappij.

 4. Hannes

  Een aantal jaren geleden is de politie overgeschakeld op een nieuw computersysteem. De eisen van zo’n systeem zijn enorm. Bijna niet te doen voor dat softwarebedrijf maar na eindeloos specificeren en vergaderen is het uiteindelijk toch gelukt.
  Het werkt redelijk, je kunt vrij makkelijk gegevens over inbraak en diefstal in dit systeem invoeren.
  Het probleem is echter het opvragen van deze gegevens en het leggen van koppelingen tussen de verschillende gebeurtenissen in bepaalde wijken.
  Dat is vrijwel onmogelijk. Er is wel een koppeling tussen de verschillende korpsen, maar dit is nagenoeg niet te bedienen. Dit kost veel extra tijd, en al die tijd is er minder blauw op straat.
  Het project is dus voor 50% gelukt, het invoeren van gegevens.

  De politie heeft nu dringend extra geld nodig voor het onderhoud en het ‘optimaliseren’ van dit systeem.

Reacties niet toegestaan