Kabinet probeerde belastingvlucht Willem-Alexander in de doofpot te stoppen

Willem-Alexander en Maxima betaalden hun malle villa in Mozambique ("We doen dit voor de mensen daar") deels of helemaal via belastingparadijzen als de Kanaaleilanden. En toen de politiek daar lucht van kreeg is er een spreekverbod opgelegd door premier Balkenende. Dat deed Balkenende op een zeer slimme, om niet te zeggen sluwe manier: hij lichtte de Kamer in via de Commissie voor de Veiligheidsdiensten (de commissie 'Stiekem). En zo had hij de Kamer wel geïnformeerd, maar konden de politici er geen kant mee op. De leden van deze commissie ­- de fractievoorzitters van alle politieke partijen - hebben namelijk zwijgplicht. Zo hielden de premier en de minister de informatie over de betaling buiten het politieke en publieke debat over de villa in Machangulo.
Dat dit nu alsnog bekend is geworden is te danken aan de Volkskrant die er vandaag mee komt.
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt de Volkskrant desgevraagd dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima hun vakantievilla in Mozambique hebben gekocht door rekeningen te betalen in 'verschillende landen', waaronder het belastingparadijs Jersey.

Maar de prins en prinses hebben, aldus de RVD, door hun wijze van betalen geen enkel financieel of fiscaal voordeel behaald. Zij hebben zich aan alle internationale wetten en regels gehouden, en alle verschuldigde belastingen voldaan.

Rutte vindt niet het gedrag van de Oranjes een probleem, maar dat van de lekkende politici en de Volkskrant. 'Het kabinet betreurt het dat er - volgens de Volkskrant - informatie uit het overleg met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten naar buiten is gekomen', laat Rutte via de RVD weten.

Bron(nen):   De Volkskrant