100 kamelen voor een mannenleven, 50 kamelen voor een vrouw. Maar wat kost een kameel?

In Iran geldt uiteraard de wet van Allah, de sharia. Die kent, net als ons recht, niet alleen strafrecht, maar voorziet ook in schadevergoeding - Kisas - door de dader aan het slachtoffer. Zo zal een mooie studente, Amene Bahrami (foto onder) binnenkort zuur druppelen in de ogen van de man die haar met zuur verminkte: hij zit al voor 12 jaar gevangen, maar zij maakt gebruik van haar recht op schadeloosstelling. En zo komen we op de kamelen. In het verkeer is de kameel de maat van de schadeloosstelling, Dija genaamd, bloedgeld. Een dode man kost je als veroorzaker van een ongeluk 100 kamelen, een vrouw de helft. En aangezien er jaarlijks 24000 verkeersdoden vallen gaat het daarbij om groot geld.
Zeker omdat verwondingen zijn afgeleid van de kameel.
En nu heeft de president besloten de reken prijs van de Kameel aanzienlijk te verhogen. dat treft niet de handelaren in echte kamelen, maar wel de verkeersdeelnemers en verzekeraar. Want ook voor kamelen kun je je verzekeren.
En om het nog ingewikkelder te maken: de Kisas en de Dija zijn niet eenduidig. Je kunt 100 kamelen (of 50) ook vervangen door 200 koeien (of 100) of door 10.000 zilverlingen. Nu de president gaat morrelen aan de kameelprijs, gaat alles bewegen.
Over het schenden van mensenrechten, gekaapte verkiezingen, stijgende armoede, hevige embargo's en andere zaken is Ahmadinejad niet gestruikeld, maar Der Spiegel vraag zich af of hij met de kameelprijs niet te ver is gegaan. Want het volk mort.
  

 

Bron(nen):   Der Spiegel