Wilders heeft delen gedoogakkoord gekopieerd

Delen van het Nederlandse gedoogakkoord zijn rechtstreeks geimporteerd uit Denemarken. Geert Wilders laat zich volgens een van de kopstukken van de Deense Volkspartij 'inspireren door Denemarken'. De parlementariër zegt intensief contact met Wilders te hebben gehad tijdens de onderhandelingen met VVD en CDA over het gedoogakkoord van kabinet-Rutte, 'Ik heb Deense stukken in het Engels vertaald op het gebied van immigratie', zegt hij in De Pers.

De gevonden overeenkomsten:
Letterlijke vertaling uit de paragraaf ‘immigratie-, asiel- en integratiebeleid’ van het verkiezingsprogramma, onder het kopje ‘gezinshereniging’: ‘De Deense Volkspartij ondersteunt de 24-jaar-regel, wat betekent dat beide echtgenoten ouder dan 24 jaar moeten zijn.’ In het Nederlandse gedoogakkoord staat dat het kabinet inzet op: ‘Verhoging van de leeftijdseis voor de partner naar 24 jaar’.

In het programma van de Deense Volkspartij: ‘De band van de echtgenoten met Denemarken moet groter zijn dan hun totale banden met een ander land.’ Het Nederlandse gedoogakkoord staat vrijwel dezelfde formulering. ‘Invoering van een toets waaruit blijkt of de band met Nederland groter is dan de band met andere landen.’

Volgens de Deense parlementariër Naser Khader, die zowel de Deense Volkspartij als de PVV al jaren volgt, zijn er niet alleen inhoudelijke overeenkomsten, maar is ook de manier waarop de leiders te werk gaan, vergelijkbaar. Ze maken volgens hem gretig gebruik van de slachtofferrol.