Duitse cabaretier wil Wilders abschiessen

De Nederlands-Duitse satiricus Philip Simon riep op de Duitse tv op om de PVV-leider af te schieten. Simon zei bij de talkshow Markus Lanz over Wilders: "Die kunnen ze wat mij betreft gerne abschiessen."
"Ongelooflijk dat dit zomaar kan op de Duitse tv en ook onweersproken blijft", reageert Geert Wilders tegen De Gelderlander. "Het ZDF geeft blijkbaar graag een podium aan mensen die aanzetten tot moord en geweld. Walgelijk." Volgens Simons management bedoelde de cabaretier dat Wilders 'politiek moet worden afgeschoten'. "Simon uitte de wens dat de kiezers deze politici en stromingen weer uit het beeld laten verdwijnen." In de uitzending zegt Simon ook dat Wilders 'zo'n type is als Jörg Haider, dus die zal zijn weg wel weten te vinden'. Daarmee zinspeelt hij op het ongeluk waarbij de omstreden Oostenrijkse politicus om het leven kwam. Volgens het ZDF, de Duitse publieke omroep 'verstaat men in Duitsland in deze context onder abschiessen niet een oproep tot moord, maar een houding van onverschilligheid ten opzichte van een politicus'.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. drsdre

  Hij zegt niet erschießen maar abschießen: dat heeft een andere betekenis: https://twitter.com/wltrrr/status/472640591004975104

  • Paulraw

   LOL.
   Wilders die zielig doet over gebruik heftige taal.

   Minder Marokkanen zou ook betekenen ´alleen de criminele´
   Jaja.
   Wat dat betreft is Bosman(PVV) helderder met zijn boekjes over de ´teloorgang van het blanke ras´.

   Wilders is een vreselijke opportunist.
   Altijd tegen dubbelmandaat Europarlement ,en nu hij zelf erheen wil opeens voor.

   (in antwoord op drsdre)
  • Lio

   Nou, eindelijk iemand die de Duitse taal goed begrijpt.

   (in antwoord op drsdre)
 2. Meester Proper

  Wie was ook alweer die Duitse kanselier die mensen vanwege hun politieke denkbeelden vervolgde en in kampen stopte? Politiek-correcte Duitsers zijn kennelijk een stuk gevaarlijker voor de democratie dan de Limburgse volksvertegenwoordiger.

 3. Johannes van Driel

  Volgens Simons management bedoelde de cabaretier dat Wilders ‘politiek moet worden afgeschoten’.
  Wilders maakt waarschijnlijk geen grote kans voor een Duitse rechtbank, omdat dit inderdaad een algemene zegswijze is. Iets anders zou het geweest zijn, wanneer Simons gezegd had: “Die kunnen ze wat mij betreft gerne erschiessen”, waarmee hij inderdaad de dood aan Wilders wenst. Zelfs dan blijft dit een vrije meningsuiting en geen ‘fatma’ voor anderen dit als een uitnodiging of opdracht tot moord te zien. Je kan deze uitspraak op hetzelfde pijl zetten als de in de Nderlandse samenleving gebruikelijke wensen, dat iemand de typhus, pleur(iti)s of cholera kan krijgen, die eveneens dodelijk zijn. Weliswaar niet beleefd, maar ook in Nederland waarschijnlijk niet starfbaar.

 4. Lio

  Duitsers die Nederlanders bekritiseren en waarschuwen over fascisme en populisme. Hoe raar de geschiedenis zich soms voltrekt!

 5. Raymond de greef

  Dat er nog mensen zijn dit dit soort uitspraken normaal vinden!! Gestoord denk daar maar eens over na ik heb Wilders nog nooit gehoord om iemand zomaar kapot te schieten, weer zo,n linkse levensgevaarlijke grapjas die met een populistisch gelul Wilders vergelijkt met een rechts extremist.
  Ik geloof niet in wegzetten van mensen maar wel het debat aan gaan en het intergratie probleem serieus oplossen want gelukzoekers die naar Europa komen hebben een totaal andere achtergrond die niet met de westerse cultuur te verenigen is.
  En daarbij heeft ons land te weining ruimte en geld om deze groep die NIETS bijdragen aan onze economie! Behalve voor linkse advocaten en hun vluchtelingen bedrijfstak waar veel belasting geld naar toe gaat.

 6. jan bosscher

  Conclusie, leer duits of tenminste lees goed.

 7. Dead Silence

  En GD krijgt weer een lekvlek in z’n broek.

 8. Johan Nijhof

  Als vertaler en inwoner van Berlijn kan ik bevestigen dat hij inderdaad
  “aan de dijk zetten” bedoelde. In Duden, het grote Duitse woordenboek
  vind je die betekenis als “omgangstaal”. „Nach der Wahl hat die Partei den Politiker abgeschossen.“ „einen Politiker, einen Manager, einen Trainer
  abschießen“ Wilders zal dat als Venloër wel weten, maar schreeuwt altijd gelijk moord en brand als hij even de kans ziet.

 9. malky

  Voor een satiricus is meneer niet erg leuk, dit daarentegen 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=c5oMOB-iI7k

Reacties niet toegestaan