Heftige discussie in Tweede Kamer over leenstelsel
Vanmorgen debatteerde de Tweede Kamer over het leenstelsel voor studenten. Oppositiepartijen toonden zich felle tegenstanders van het afschaffen van de al dertig jaar bestaande basisbeurs. Vooral Groenlinks moest het ontgelden. SP en PVV beschuldigden de partij van 'verraad'.
Het CDA stelde dat de rekening vooral komt te liggen bij de middeninkomens. De schuld per student zou oplopen tot 30.000 euro. Het CPB berekende dat het om 6.000 tot 9.000 euro zou gaan.
De SP zei dat het afschaffen van de beurs alleen maar gericht is op het verminderen van het aantal studenten. Uit onderzoek zou blijken dat 15.000 studenten, vooral jongeren met laagopgeleide ouders, gaan afhaken als ze moeten lenen.
Maar Bussemaker liet zich niet op de kop zitten: ''Verschillende politieke partijen beweren met droge ogen dat jongeren uit gezinnen met lage inkomens massaal zullen afzien van een studie. Dat bekt allemaal wel lekker en je haalt er de krant mee, maar het is volledig verzonnen."
Eerder al gingen Groenlinks en D66 morrend akkoord met de plannen van de minister om zo een meerderheid in de Eerste Kamer voor elkaar te krijgen. Daarvoor moest Bussemaker wel flink water bij de wijn doen: studenten met ouders die minder dan 46.000 euro per jaar verdienen, krijgen nu toch een beurs. Dat kan oplopen tot 365 euro per maand.
Ook mag een eventuele lening terugbetaald worden in 35 jaar in plaats van de huidige 15 jaar. Verder blijft de ov-jaarkaart behouden en hebben ook MBO-studenten recht op gratis ov.
Nu NOS NRC
Bron(nen):
“Studenten met ouders die minder dan 46.000 euro per jaar verdienen,
krijgen nu toch een beurs. Dat kan oplopen tot 365 euro per maand.”
Nivelleren is een feest kennelijk, betaald door een ander uiteraard.
Ik stop met werken en ga parasiteren en op die rooien stemmen.
(in antwoord op Apekool)Doe dat,het zal u nog wel eens flink kunnen gaan tegenvallen 🙂
(in antwoord op Dead Silence)Uw heeft een baan? Of U is ondernemer? Best bijzonder voor iemand die zulke domme dingen roept. Knijp in uw handjes zou ik zeggen. En vooral niet stoppen.
(in antwoord op Dead Silence)Allemaal D66 stemmen ,de partij voor studenten ondertussen krijgen ze toch de rekening van deze ex veiling meester die het geld van de Nederlanders weggeeft aan de EU, en dan met droge ogen verteld dat het normaal is om na je studie al met een schuld van 30.000 euries te hebben,terwijl hij een gratis studie heeft genoten,wat een oplichter is deze vent ,als hij het onderwijs betaalbaar wil maken moet hij zijn vriendjes van raad van besturen van scholen ontslaan die tonnen per jaar verdienen ,de welbekende witteboorden maffia van Nederland!!
Dat heet bezuinigen nu betaald de burger weer de rekening,jammer dat hele volkstammen nog achter dit soort volksverlakkers staan.
Dit is wat D66 al een tijdje roept. Niets nieuws volgens mij. Het stond in ieder geval in het laatste verkiezingsprogramma. Onterechte klacht…
Door het geld wat er nu vrijkomt kan er meer geïnvesteerd worden in de kwaliteit van het onderwijs. Ook niet onbelangrijk lijkt me.
(in antwoord op Raymond de greef)In de kwaliteit van het onderwijs investeren…. kostelijk!
(in antwoord op Calhoun84)Want?
(in antwoord op malky)Dat Haagse graaituig heeft de beslissing “heel toevallig” even over de verkiezingen heen getild.
Niet het inkomen zou toegang tot het onderwijs moeten geven, maar de mogelijkheden, het potentieel. Dus het ‘beurssysteem’ maar introduceren, net als in de VS.
Hoe rijk je ouders ook zijn en hoe slim je misschien ook bent, als je niet presteert (door bv. te weinig inzet) heb je geen recht op staatssubsidie voor een studie.
Dan geldt ook dat arme ouders met een slim kind dat wel presteert door inzet, gewoon toegang kan krijgen tot een studie.
Hoe moeilijk kunnen we toch doen in NL.
Dus je kan maar beter arme ouders hebben, dan heb je aan het eind van de rit bijna €20.000 minder schuld om mee te beginnen.