Ghaddafi zou nog wel eens chemische wapens kunnen gaan gebruiken

Terwijl de eindstrijd om Libië nadert, zijn westerse landen die de rebellen steunen er niet gerust op dat Moammar Ghaddafi zich zo maar zal overgeven. De wanhopige leider, zo wordt gevreesd, zal als ultieme wrede daad misschien chemische wapens inzetten. Amerikaanse strijdkrachten houden de opslagplaatsen van chemische nauwlettend in de gaten.
“Het is een kwaadaardig regime dat in doodstrijd verkeert,” verklaarde de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague tegenover de BBC. Hij sluit niet uit dat Ghaddafi op het laatst chemische wapens zal gebruiken. Ghaddafi heeft in een audioboodschap gezworen dat hij zal vechten voor de overwinning of martelaarschap, en zei dat het opgeven van zijn compound in Tripoli een 'tactische beslissing' was, aldus Reuters .

Hoewel de Libische leider na 2003 het grootste deel van zijn chemische en biologische wapenvoorraden opgaf, behield hij de ingrediënten om mosterdgas te maken op verschillende plekken in de woestijn, schrijft de Britse krant de Daily Telegraph. NAVO-functionarissen zijn ook bang dat Ghadaffi of zijn aanhangers het arsenaal aan Scudraketten (zo’n 240) zullen lanceren om de burgerbevolking van Libië of Zuid-Europa te treffen.

Bron(nen):   BBC  Daily Telegraph  Reuters