Poetin heeft bloedkanker, volgens een oligarch

Politiek
zondag, 15 mei 2022 om 7:04
anp 448282214
President Poetin is "ernstig ziek, hij lijdt aan bloedkanker", zou een oligarch met nauwe banden met het Kremlin hebben gezegd.
De oligarch werd medio maart afgeluisterd terwijl hij de gezondheid van Poetin besprak met een westerse durfkapitalist in een opname verkregen door New Lines , een Amerikaans tijdschrift. Dat schrijft The Times.
De Rus zegt in de opname dat Poetin een operatie aan zijn rug heeft ondergaan in verband met zijn bloedkanker, kort voordat hij opdracht gaf tot de invasie van Oekraïne. Hij beklaagt zich erover dat de president "gek" is geworden.
Hij zegt dat er diepe ontevredenheid is in Moskou over de toestand van de economie en, alsof hij namens andere oligarchen spreekt, zegt "we hopen allemaal" dat Poetin sterft.
"Hij heeft de Russische economie, de Oekraïense economie en vele andere economieën absoluut geruïneerd", zegt de oligarch. "Het probleem zit hem in zijn hoofd. Een gek kan de wereld op zijn kop zetten.”
Er wordt gespeculeerd over de gezondheid van Poetin omdat hij bij verschillende gelegenheden mank lijkt te lopen. Tijdens een ongemakkelijke ontmoeting vorige maand met Sergei Shoigu, de minister van Defensie, zag men Poetin zich aan de zijkant van een tafel vastgrijpen.
Medische experts hebben op zijn gezwollen gezicht gewezen en gesuggereerd dat hij steroïden zou kunnen gebruiken, als kankerbehandeling.
New Lines schrijft dat agenten van de Federale Veiligheidsdienst (FSB), de belangrijkste veiligheidsdienst van Rusland, is opgedragen niet te speculeren over de gezondheid van Poetin. Christo Grozev, het hoofd van de Russische onderzoeker bij Bellingcat, zegt dat er een memo is gestuurd naar de regionale chefs waarin hen werd gezegd dat ze speculaties moeten negeren dat de president nog slechts maanden te leven heeft.
"Deze instructie had het tegenovergestelde effect, waarbij de meeste FSB-officieren plotseling gingen geloven dat Poetin inderdaad aan een ernstige medische aandoening lijdt", vertelde Grozev aan New Lines .
Minstens zeven oligarchen zijn de laatste tijd omgekomen onder mysterieuze omstandigheden. Velen hebben hun fortuin dramatisch zien krimpen na de invasie van Oekraïne .
De meest recente dood was van Aleksandr Subbotin, een voormalig directeur van Lukoil, het op een na grootste energiebedrijf van Rusland. De officiële verklaring was dat hij zichzelf vergiftigde met paddengif terwijl hij probeerde te herstellen van een kater.
Bron(nen): Times