Hele top van het Griekse leger is ontslagen

De Griekse regering, vermoedelijk bezig aan zijn laatste dagen, heeft op de valreep de complete legertop vervangen. De oude werd vanmiddag bijeengeroepen en kreeg te horen dat ze  is ontslagen en de nieuwe bestaat, volgens Griekse kranten, uit sympathisanten van de huidige regering. De regering ontkent overigens krachtig dat dit iets te maken heeft met de euro, de macht of een coup.
De Griekse democratie is nog niet erg oud. Griekenland heeft meer ervaring met koningen, dictators, kolonels en bezetters, dan met democraten. De huidige democratie is er sinds 1974.
Die ontstond na een door Amerika gesteund kolonelsregime. De vader van de huidige premier Papandreou dankt zijn populareiteit aan zijn pricipiele verzet tegen die junta (1967-1974). (En aan de gulle hand waarmee hij regeerde nadat de kolonels waren vertrokken, onder zijn leiding werd de basis gelegd voor het huidige tekort. Hij vond een tekort van 20 procent, hij liet een tekort achter van 90 procent. It runs in the family, klaarblijkelijk)
De weggestuurde legetop met de president  

 

 

Bron(nen):   Ekathimerini  Het Laatste Nieuws