Voor het eerst foto’s van ‘vluchten des doods’ gepubliceerd

Voor het eerst zijn beelden openbaar gemaakt van de beruchte 'vluchten des doods' tijdens de Argentijnse militaire dictatuur tussen 1976 en 1983.  De Argentijnse rechter Sergio Torres heeft van de Inter-Amerikaanse commissie voor de Mensenrechten 130 foto's gekregen van 20 slachtoffers van de dodenvluchten. Hun lichamen werden tussen 1976 en 1979 gevonden voor de kust van buurland Uruguay.
De slachtoffers zijn vastgebonden met tape of kabels en vertonen sporen van martelingen met onder meer elektrische schokken. Op sommige foto's staan ook geografische gegevens en data.

De foto's zijn belangrijk bewijsmateriaal voor het bestaan van de 'vuelos de la muerte' . Die waren altijd slechts gebaseerd op getuigenissen van destijds gevangen dissidenten en van de Argentijnse ex-marineofficier Adolfo Scilingo. Bij de dodenvluchten zijn zo'n 1.500 politieke tegenstanders van de Argentijnse junta levend en meestal gedrogeerd uit vliegtuigen boven zee en de Rio de la Plata gegooid.

De Inter-Amerikaanse commissie had de foto's al 32 jaar in bezit, in het kader van het megaproces rond het voormalig marineopleidingsinstituut ESMA. De ESMA in Buenos Aires was het belangrijkste foltercentrum van het regime. Hier vandaan werden ook veel dissidenten weggevoerd om uit transportvliegtuigen te worden geggooid.

Vijf piloten, waaronder de voormalig Transavia-piloot Julio Poch, zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de dodenvluchten.


Snij- en brandwonden op een arm van een van de lichamen.


Stoffelijk overschot van een vrouw met gelakte teennagels. Ze was anaal en vaginaal verkracht.

Een slachtoffer met zijn handen op de rug gebonden.

Bron(nen):   Clarin      

1 Reactie Doe mee met de discussie →