Europese overheden grijpen nu echt in: energieverbruik moet omlaag

In Frankrijk mogen winkeliers in veel gemeentes hun deuren niet meer open laten staan, als de airconditioning aanstaat. Ook gaan reclameborden 's nachts uit op veel plekken. De Franse regering wil dit vanwege het klimaat en de sluimerende energiecrisis in het hele land doorvoeren.

Ook in andere Europese landen gaan stemmen op om bedrijven en burgers te dwingen minder energie te verbruiken. In Duitsland zijn winkels uit zichzelf gestopt met luchtverkoeling. In Italië mogen de airco's in scholen en overheidsgebouwen niet kouder worden afgesteld dan 25 graden.

Het is de afgelopen weken extreem heet geweest in grote delen van Europa en de vraag naar airconditioning is toegenomen. De Franse minister van Energietransitie, Agnes Pannier-Runacher, zegt in een interview met Journal du Dimanche over de energieverspilling: "Zoals het nu gaat, is niet langer acceptabel."

De nieuwe regelgeving lijkt een druppel op de gloeiende plaat. Er moet nog heel wat meer gebeuren om het klimaat te redden op de langere termijn, en de huidige energiecrisis te bezweren. Gaan we de komende maanden ingrijpender maatregelen zien? Veel hangt af van de opstelling van Poetin en de Europese leiders.