Wie is Beppe Grillo?

De Italiaanse, maatschappijkritische Beppe Grillo is een komiek die altijd zorgde voor opschudding in de politiek. Nu wil hij de Italiaanse politiek hervormen door middel van de 5 sterren beweging. De 5 sterren beweging wordt gezien als een protestpartij van gewone burgers die vinden dat de gevestigde orde zichzelf in diskrediet heeft gebracht. Deze beweging won de gemeenteraadsverkiezingen in Parma, Italië. Ook zijn er hoge verwachtingen voor de beweging op nationaal niveau.

Grillo studeerde accountancy maar werd in 1977 ontdekt als komiek. Hij was een van de weinige Italianen die zei waar het op stond. Eens maakte hij een grap over de corruptie van de Italiaanse socialist Bettino Craxi. Vermoedelijk waren dit soort uitlatingen, ondanks zijn populairiteit, de reden dat Grillo werd verbannen van de Italiaanse televisie. In de jaren 90' werd hij daarom vooral actief in het theater. Toen de grap over Craxi later toch waar bleek te zijn, werd hij gerehabiliteerd.

Hij maakte weinig vrienden in de politiek. Hij baseerde zijn satire op cijfers en documenten en werd daarom meermaals aangeklaagd wegens smaad. Toch nam zijn achterban in grote mate toe. Op zijn blog kondigde hij 'Vaffanculo day' (ga mijn-reet-op-dag) aan waar hij handtekeningen verzamelde voor een wetsvoorstel om veroordeelde politici hun ambt te ontzeggen.

Bron(nen):   Bron afbeelding  De Morgen    

35 Reacties Doe mee met de discussie →