China doodt meer mensen dan alle landen bij elkaar. Iran tweede

Hoeveel duizenden Chinezen zijn er vorig jaar door de staat gedood? Niemand die het weet; het is een staatsgeheim. Dat China jaarlijks meer mensen terecht stelt staat volgens de schattingen van Amnesty International wel vast (zie grafiek) In 2014 werden (behalve in China) 2466 doodvonnissen uitgesproken, bijna 500 meer dan in 2013. Maar er werden minder mensen ter dood gebracht: 607, tegen 778 in 2013. Het gevolg is dat er steeds meer mensen in dodencellen zitten, bijna 20.000

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Die recidiveren niet meer!

 2. Albert Bakker

  Als je het deelt op het inwoneraantal krijg je een beetje ander beeld.
  Dan zie je dat Iran 1 op de 268 duizend mensen executeerde, Saoedie-Arabië 1 op de 324 duizend mensen en China ‘slechts’ 1 op de 567 duizend, dus ruwweg de helft minder dan bij beide islamitische landen.
  Lijkt me toch een iets accuratere manier om statistiek te bedrijven.

 3. Zwarte Pieternel

  Aangezien China ongeveer 23 maal zoveel inwoners heeft als bijvoorbeeld Iran, valt die 2400 ter dood veroordeelden van China enorm mee.

  Iran zou in dat geval namelijk met haar percentage 6647 mensen ter dood hebben gebracht.

 4. NLAfterDark

  In China en Iran heb je dan wel weer relatief lage criminaliteitscijfers per hoofd van de bevolking en weinig vuurwapendoden. In Iran is meer dan de helft van de doodsvonnissen drugs (opium) gerelateerd. 500 mensen per jaar worden afgeknald door de politie in de VS zonder enige vorm van proces, en er zitten 3000 mensen gemiddeld per jaar te wachten op executie in de VS en het aantal vuurwapendoden per capita is enorm veel hoger dan in Iran evenals het aantal gevangenen per hoofd van de bevolking. Ik weet niet wat erger is.

Reacties niet toegestaan