Conservatieven vieren feest: ”Ik wil premier zijn voor één natie, één Verenigd Koninkrijk”

Het leek een nek-aan-nekrace te worden, maar uiteindelijk heeft de Conservatieve Partij in Engeland ruimschoots gewonnen van Labour. De partij van David Cameron haalt 325 zetels, voorspelt de BBC. Dat is waarschijnlijk voldoende om zonder coalitiepartner te regeren. ,,Ik wil premier zijn voor één natie, één Verenigd Koninkrijk,'' zei premier Cameron in een eerste reactie. Een meerderheid in het Lagerhuis telt 326 zetels, maar omdat de voorzitter niet mee stemt en de parlementsleden van de Noord-Ierse partij Sinn Fein geen zitting nemen, is 325 een effectieve meerderheid. Als de Conservatieven blijven regeren, mogen de Britten in een referendum stemmen of ze wel of niet in de EU willen blijven. Labourleider Ed Miliband had naar eigen zeggen een 'zeer teleurstellende en moeilijke nacht'. Hij zei 'zeer bedroefd' te zijn over de resultaten in Schotland, waar Labour mogelijk al zijn veertig zetels moet inleveren aan de Schotse Nationale Partij. Er wordt al druk gespeculeerd over een mogelijk aftreden van Miliband. De SNP haalt de verwachte overwinning en wint op een na alle zetels in Schotland. De Liberaal Democraten die samen met de Conservatieven regeerden hebben zware verliezen geleden. Ze houden mogelijk minder dan tien zetels over van de 56 zetels die ze hadden. ,,Het is vanavond pijnlijk duidelijk een onbarmhartige en afstraffende avond voor de Liberaal Democraten'', verklaarde partijleider Nick Clegg.

Bron(nen):   AD  Volkskrant    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_RinSh7fPr4

  Vooral erg mooi dat de extremistische pro-EU beweging van Nick Clegg door de shredder is gehaald.

 2. wwoud

  Een vertekend beeld. Alleen dankzij het districtenstelsel kon
  Cameron met slechts 23 procent een absolute meerderheid behalen. En met 3% kunnen dus 56 zetels bemachtigd worden, terwijl UKIP (8%) het met één zetel moet doen.

  Hoe hebben de Britten werkelijk gestemd? 35% kwam niet
  opdagen, 23% conservatief, 20% Labour, UKIP 8%, Liberaal 5%, en slechts 3% voor de Schotse Nationale Partij.

 3. quikfit

  Langzaam maar zeker zijn de burgers klaar met de pro-€uropese en linkse (arbeiders) partijtjes die toch al jaren niet meer opkomen voor de arbeiders….maar alleen maar bezig zijn om asielzoekers te importeren en te pamperen….

  • bladvoormijnmond

   Kan je nu her je ei kwijt. Wha Ha. Dit figuur woont samen met kwikit in Noorwegen. En dan hier zeiken over de EU. Laat je nakijken.

   (in antwoord op quikfit)

Reacties niet toegestaan