Wie is de maker van de anti-islam film die vier Amerikanen het leven kostte?

Sam Bacile, de maker van de B-film waarin Mohammed bespottelijk wordt gemaakt, blijkt niet te bestaan. De film ontketende dinsdagnacht de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië waarbij de Amerikaanse ambassadeur en drie diplomaten werden gedood. The Atlantic spoorde de consultant van de film op, ene Steve Klein, en hij vertelt dat de maker niet bestaat en ook geen jood is. 'Sam Bacile is een pseudoniem', zegt Klein. In de Amerikaanse media wordt Bacile omschreven als een Israëlische Amerikaan, een projectontwikkelaar in Californë. Maar noch in Israël, noch in Californië kent men hem. Dus wie is hij? Volgens de site van Religion Dispatches vertelde Klein aan persbureau AP dat hij Bacile had  gewaarschuwd dat hij de volgende Theo van Gogh kan worden en dat Bacile bezorgd was over zijn familie in Egypte. Bacile, vermoedt RD, zou een schuilnaam kunnen zijn van een Koptische christen. En Klein? Die noemde zichzelf in een interview in 2007 een 'terrorisme-expert' en Vietnamveteraan en vertelde dat hij banden had met de Koptische diaspora gemeenschap in Amerika. De acteurs in de film verklaarden tegenover CNN dat ze misleid zijn en niet wisten dat ze een rol speelden in een anti-islam film. Ze werden gerekruteerd voor een film met de titel Desert Warrior. De scènes gericht tegen de islam zouden er later in zijn gemonteerd. Eén ding is zeker: wie Bacile ook mag zijn, hij is een vreselijke filmmaker.

Bron(nen):   Foto AFP      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Swiebertje/12-9-12

  Het is nu tussen leven en dood

 2. Huldiaal

  Het was niet de film die die vier Amerikanen het leven kostte, maar de aanval op het Amerikaanse consulaat.

  Zit wel ontwikkeling in: vroeger werden mensen vermoord vanwege een boek, later vanwege cartoons en films, in de toekomst waarschijnlijk vanwege blogs en tweets. Want je laat je natuurlijk niet beledigden.

  • Mo Meta

   De vier Amerikanen zijn vermoord nav een Amerikaanse drone actie op een extremistische leider. De film heeft hier niks mee te maken.

   (in antwoord op Huldiaal)
  • besserwessie

   Het is de waarheid die beledigend is.

   (in antwoord op Huldiaal)
 3. Joseph Morika

  Zie: http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/13/anti-islamic-film-us-nakoula . De maker (of althans iemand die er veel mee te maken heeft) heet Nakoula Basseley Nakoula.

  Overigens leert het artikel ons dat de acteurs dachten in een stuk te spelen getiteld: “Desert warriors”. Er kwam geen Mohammed in voor. Als je goed luistert (naar de gewraakte video op youtube) is de audio waar deze naam voorkomt dan ook overdubbed.

  Verder wil ik volledig het standpunt van Huldiaal onderstrepen dat de film geen mensen doodde, maar de georganiseerde islamitische reactie erop.

 4. daniel ami

  Het echte reden voor die aanslag is een reactie naar aanleiding van de dood van Abu Yahya al-libi in pakistan gedood door een amerikaanse drone

 5. Karel Kritisch

  Wees voorzichtig in je vermoedens voor je het weet richten die haatbaarden zich op de Kopten terwijl het een vage insinuatie is.

 6. joepdekat

  We zullen waarschijnlijk nooit weten wie er echt achter deze (film) zit en we zullen ook nooit weten wat de echte reden is van deze misplaatste propaganda.
  Er zijn genoeg groepen instellingen en regeringen die erg veel belang hebben bij een instabiel midden oosten.

 7. joepdekat

  We zullen waarschijnlijk nooit weten wie er echt achter deze (film) zit en we zullen ook nooit weten wat de echte reden is van deze misplaatste propaganda.
  Er zijn genoeg groepen instellingen en regeringen die erg veel belang hebben bij een instabiel midden oosten.

 8. KritischeMassa

  Sowieso, moorden om een film… welke groep zet zichzelf hier weg als de meest treurige in het verhaal?

  Hemellief wat een godvergeten tuig is dat inferieure volkje…

 9. Heldoppantoffels

  Het is wel typisch hoe sommige mensen zich laten leiden door haat.

  Lokaal zijn het de radicalen die het westen als een bedreiging zien voor hun ‘way of life’ en hier is het de media die maar al te graag doet alsof elke moslim een terrorist of een terrorist in wording is.

  Laat je allemaal niet zo gek maken, we leven gezamenlijk op dezelfde planeet en zullen samen de toekomst in moeten gaan. Dat wil wat mij betreft zeggen met respect voor ieders cultuur en achtergrond.

  Voor geloof moorden en plunderen is hoort daar duidelijk niet bij!! Geloof zou moeten gaan over naastenliefde en je best doen om een fijn leven te leiden zonder daarin veel mensen te kwetsen.
  Begin is met het geloven in jezelf mensheid, je kunt samen zoveel meer zijn en hou je niet bezig met dit soort geneuzel. Waar jij je op richt groeit ((nee je richten op de borsten van je vrouw dat werkt dan weer niet) –> we moeten tenslotte ook plezier hebben 🙂 )

  • RhodBerth

   “Religie zou moeten gaan over naastenliefde”
   Dat is jouw religie of i.i.g. jouw mening over wat een religie moet zijn. Maar een religie is gewoon wat de volgers er van maken. Of mocht Allah echt bestaan, dan is het wat hij wil dat het is.

   Wij plakken onze westerse (christelijke!) visie op wat een religie moet zijn op andere religies. Maar de Islam is niet als het christendom en de moslims beleven hun religie op een hele andere manier.

   De Islam is een religie met een politiek ideaal dat assertief zoekt naar het veroveren van de planeet. Dat niet alle moslims zich daarvoor actief inzetten (en we dus ook niet alle moslims over 1 kam moeten scheren!) doet daar niks aan af. Mohammed is het grote voorbeeld voor de moslims, en hij was politiek leider, dus scheiding kerk en staat is niet mogelijk bij moslims, Mohammed was ook legerleider, dus geweld is een toegestaan middel voor moslims. Dat zal niet veranderen.

   Verder is het moslims geloof niet het ‘geloven in’, waar het gaat om een ‘persoonlijke band’ met God of Jezus. Moslims moeten gewoon doen, gewoon goed leven. Je kunt dus niet zeggen dat zon’ film moslim gevoelens raakt o.i.d. Dat is de projectie van christelijke geloofsbeleving op moslims. Voor moslims geld gewoon: Mohammed wordt afgebeeld, dat mag niet, daar worden we boos om want Mohammed zou er ook boos over worden.

   Dus als we hier de islam willen begrijpen, dan zullen we eerst af moeten van het idee dat de islam een soort ander-merk-christendom is. En uiteraard zullen we door moeten gaan met het toekennen van alle rechten aan moslims die andere nederlanders ook krijgen. Anders zagen we onze eigen rechtstaat om.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
 10. PJBrens

  Is die foto nodig?

Reacties niet toegestaan