Macron: “Facebook wordt te groot en kan beter worden ontmanteld”

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt dat Google en Facebook te groot dreigen te worden en mogelijk op termijn moeten worden ontmanteld.

De president wil dat de tech-giganten betalen voor de door hen veroorzaakte ontwrichting van de samenleving en dat ze zich houden aan de Franse of Europese privacy-wetgeving. In een interview met het Amerikaanse Wired, zegt hij onder meer dat kunstmatige intelligentie ‘een doos van Pandora opent vol privacy-problemen’.

Word wakker
Macron legt uit dat bedrijven als Google en Facebook altijd welkom waren in Frankrijk, omdat ze banen meebrachten en ‘onderdeel waren van ons ecosysteem’. Maar, zo waarschuwt hij: “Ze hebben een klassiek probleem van een monopoliesituatie: het zijn gigantisch grote spelers. Op een zeker moment, maar ik denk dat het eerder een Amerikaans dan een Europees probleem is, zal jullie overheid, jullie bevolking zeggen: ‘word wakker. Ze zijn te groot.’ Niet alleen te groot om om te vallen, maar ook te groot om te beheersen. En dat is nieuw.”

“Dus op dat moment kun je er voor kiezen om de bedrijven te ontmantelen net zoals dat gebeurde helemaal aan het begin van de opkomst van de olie-industrie toen je ook van zulke gigantische bedrijven had. Het is een concurrentieprobleem.”

Belasting
In het interview hintte Macron er ook op dat de online giganten mogelijk gedwongen moeten worden om meer geld te betalen ter compensatie van de ontwrichting van traditionele economische sectoren. “Vandaag de dag betaalt de GAFA (Google, Apple, Facebook en Amazon) niet alle belastingen die ze zou moeten betalen in Europa. Dus ze dragen niet bij aan de oplossing van de negatieve externaliteiten die ze creëren. En ze eisen van de sectoren die ze ondermijnen om te betalen, want deze bedrijven in de oude industrieën betalen wél BTW, vennootschapsbelasting enzovoorts. Dat is niet houdbaar.”

Verder vreest de Franse president de macht van de tech-giganten. “Ik weet één ding zeker: als ik niet op een zeker moment deze discussie voer en hun macht aan banden leg, dan kom ik in een situatie terecht waarin ik niet meer soeverein ben.”

Bron(nen):   The Independent